Pastă de GUTUI (rețetă cu beneficii)

Gutuile sunt fructe sărace în calorii. Conțin cantități bune de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine, îndeosebi vitamina C.

Consumul acestor fructe previne cancerul de colon, boala inflamatoare intestinală și diverticulita. Totodată, ajută la scăderea greutății corporale și a colesterolului LDL din sânge. Aceste efecte se datorează conținutului de fibre și taninuri (îndeosebi catechine și epicatechine).

Gutui

Gutuile sunt o sursă bună de compuși fenolici, cupru, fier, potasiu, magneziu, vitamine din complexul B și uleiuri esențiale care le dau și aromă unică.

Fructele bogate în vitamina C, precum gutuile, ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp, la creșterea imunității, combaterea infecțiilor virale și a bolilor inflamatoriiAsemenea perelor, gutuile au proprietăți anti-alergice și anti-inflamatoare.

___________________________________________________________________________________________________________

Pastă de gutui – rețetă

Ingrediente

• 1,5 kg de gutui
• 500 g de zahăr brut
• 1 lămâie
• ½ linguriță de scorțișoară
• 1 baton de vanilie

Preparare

Spălați gutuile, eliminând tot puful de pe coajă.

Îndepărtați părțile alterate, tăiați-le în sferturi, curățându-le bine la interior de cotor, semințe și eventualele zone stricate sau viermănoase.

Puneți-le într-o cratiță și turnați peste ele suficientă apă cât să le acopere. Puneți vasul pe foc, și după ce începe să clocotească, puneți capacul și lăsați gutuile să fiarbă o oră.

Completați cu câte puțină apă dacă lichidul scade prea mult.

După ce s-au înmuiat bine și furculița pătrunde ușor prin ele, scurgeți zeama într-un vas separat.

Peste bucățile de gutui se adaugă zahărul și sucul proaspăt stors de la lămâie. Mixați fructele cu un blender manual sau un robot de bucătărie, pentru a obține o pastă omogenă.

Treceți pasta printr-o sită cu găuri potrivite și amestecați-o cu zeama scursă după fierbere, în cratița inițială. Adăugați vanilia și scorțișoara. Puneți din nou vasul pe aragaz, lăsând focul la mic. Amestecați des, cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă de fundul cratiței.

Verificați dacă pasta este gata punând o picătură pe o farfurie rece (ținută în frigider). Dacă se încheagă bine, înseamnă că este gata.

Turnați pasta în borcane sterilizate în prealabil și păstrați-o în cămară.

Poate fi servită pe pâine ca atare, poate fi amestecată cu nucă măcinată sau poate fi folosită la clătite și alte deserturi. 

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Savori Urbane, GEM PASTA DE GUTUI: https://savoriurbane.com/gem-pasta-de-gutui/

2. Nutrition and You, Quince fruit nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/quince-fruit.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.