Supă de ROȘII pentru INIMĂ și OASE – rețeta doctorului Laza

Deși se numește supă „de roșii”, nu conține roșii. Doctorul Doru Laza folosește la această rețetă suc de roșii, rădăcinoase și puțin orez.

Rezultatul este o supă ușoară dar foarte bogată în vitamine, minerale și antioxidanți: vitaminele A, C, K, B1, B3, B5, B6, B7, B9, fier, potasiu, magneziu, zinc și fosfor. 

Supă de Roșii

Sucul de roșii poate să fie crud sau fiert. Studiile au arătat că tomatele nu-și pierd conținutul nutrițional în urma preparării termice. 

Dimpotrivă, conținutul de licopen crește după ce roșiile sunt fierte. Din acest motiv sucul de roșii preparat pentru iarnă este foarte benefic sănătății și poate fi consumat ca atare.

Licopenul este unul din cei mai puternici antioxidanți. Cercetătorii au descoperit că acesta previne instalarea osteoporozei la femeile aflate în perioada de menopauză.

________________________________________________________________________________________________________

Pe lângă licopen, roșiile conțin mulți alți antioxidanți puternici: flavononi (naringenină, calconaringenină), flavonoli (rutină, kaempferol, quercetină), carotenoizi (luteină, zeaxantină, beta-caroten) și glicozide.

Consumul de tomate a fost asociat cu sănătatea inimii. Roșiile proaspete și preparatele din roșii ajută la scăderea colesterolului LDL și total, precum și a trigliceridelorDatorită proprietăților anti-agregare, roșiile scad riscul de ateroscleroză

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston a arătat că aportul crescut de licopen reduce cu 30 de procente incidența bolilor cardiovasculare și coronariene

Roșiile au de asemenea efecte tonice asupra sistemului imunitar și părului. Susțin sănătatea sistemului digestiv, a pielii și a ochilor.

________________________________________________________________________________________________________

Supă de roșii – rețetă

Ingrediente

• 250 ml de suc de roșii
• 3 linguri de orez
• 1 ceapă
• 1 morcov mic
• ¼ țelină
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 linguriță de ulei de măsline
• 1 linguriță de sare
• 750 ml de apă

Preparare

Curățați rădăcinoasele și dați-le pe răzătoare. Puneți-le într-o cratiță împreună cu ceapa și 250 ml de apă. Lăsați-le să se călească la foc mic aproximativ 5 minute.

Adăugați apoi sucul de roșii și orezul și 500 ml de apă. Lăsați supa să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute.

Luați apoi vasul de pe foc și adăugați pătrunjelul tocat mărunt. După ce s-a răcorit, se adaugă uleiul de măsline. Dacă vă plac supele-cremă, puteți pasa legumele.

Supa aceasta este bună și caldă și rece. 

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The World’s Healthiest Foods, Tomatoes: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44

2. Dr. Laza Doru, Supă de Roșii, Rețete din bucătăria edenică, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2004, p. 124

3. Health Impact News, 20 Amazing Health Benefits of Tomatoes That Should Make Them A Daily Staple In Your Diet: https://healthimpactnews.com/2014/20-amazing-health-benefits-of-tomatoes-that-should-make-them-a-daily-staple-in-your-diet/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.