MĂLAI cu verdeață – rețetă moldovenească
Vă prezentăm o rețetă interesantă de chec cu mălai și ceapă verde, inspirată din bucătăria moldovenească. Această delicatesă se prepară și se servește la restaurantele din Chișinău.
Se poate prepara foarte ușor acasă. În loc de lapte acru, puteți folosi lapte bătut sau iaurt. Ideal ar fi ca laptele să fie natural, preparat în casă. Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți o marcă de calitate.
Mălaiul este un tip de făină folosit cu precădere în bucătăria românească tradițională străveche. Mămăliga era un aliment central în dieta strămoșilor noștri. Astăzi noi o consumăm foarte rar, doar cu anumite preparate: sarmale, pește, brânză cu smântână.
Mălaiul este o alternativă bună pentru persoanele cu intoleranță la glutenul din făina de grâu. Este foarte bogat în proteine, potasiu și fosfor. Conține cantități bune de magneziu, fier, vitamina E, seleniu și zinc.
_____________________________________________________________________________________________________
Prăjitură de mălai cu verdeață – rețetă
Ingrediente
• 150 g de mălai (făină de porumb)
• 150 g de făină integrală de grâu
• 1 cană de lapte acru
• 2 ouă
• 6-7 linguri de ulei
• 2 fire de ceapă verde
• 2 linguri de mărar tocat mărunt
• sare după gust
Preparare
Într-un bol încăpător, amestecați mălaiul cu făina integrală de grâu și sarea. Adăugați apoi laptele, ouăle și uleiul. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o compoziție cu o consistență asemănătoare unei smântâni groase.
Spălați și tocați ceapa mărunt și adăugați-o în compoziție.
Turnați compoziția într-o formă/tavă rotundă înaltă, unsă cu puțin ulei. Dați tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura să se coacă la 180 de grade, circa jumătate de oră. Înainte de a o scoate, faceți testul scobitorii.
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Moldovenii, Mălai cu verdeaţă: http://www.moldovenii.md/md/section/42/content/251
2. Corn Flour Properties, Botanical Online: http://www.botanical-online.com/english/corn_flour_propertiies.htm