MĂLAI cu verdeață – rețetă moldovenească

Vă prezentăm o rețetă interesantă de chec cu mălai și ceapă verde, inspirată din bucătăria moldovenească. Această delicatesă se prepară și se servește la restaurantele din Chișinău.

Se poate prepara foarte ușor acasă. În loc de lapte acru, puteți folosi lapte bătut sau iaurt. Ideal ar fi ca laptele să fie natural, preparat în casă. Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți o marcă de calitate.

Mălai cu Ceapă Verde și Mărar – Rețetă Moldovenească

Mălaiul este un tip de făină folosit cu precădere în bucătăria românească tradițională străveche. Mămăliga era un aliment central în dieta strămoșilor noștri. Astăzi noi o consumăm foarte rar, doar cu anumite preparate: sarmale, pește, brânză cu smântână.

Mălaiul este o alternativă bună pentru persoanele cu intoleranță la glutenul din făina de grâu. Este foarte bogat în proteine, potasiu și fosfor. Conține cantități bune de magneziu, fier, vitamina E, seleniu și zinc.

_____________________________________________________________________________________________________

Prăjitură de mălai cu verdeață – rețetă

Ingrediente

• 150 g de mălai (făină de porumb)
• 150 g de făină integrală de grâu
• 1 cană de lapte acru
• 2 ouă
• 6-7 linguri de ulei
• 2 fire de ceapă verde
• 2 linguri de mărar tocat mărunt
• sare după gust

Preparare

Într-un bol încăpător, amestecați mălaiul cu făina integrală de grâu și sarea. Adăugați apoi laptele, ouăle și uleiul. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți o compoziție cu o consistență asemănătoare unei smântâni groase.

Spălați și tocați ceapa mărunt și adăugați-o în compoziție.

Turnați compoziția într-o formă/tavă rotundă înaltă, unsă cu puțin ulei. Dați tava în cuptorul încins și lăsați prăjitura să se coacă la 180 de grade, circa jumătate de oră. Înainte de a o scoate, faceți testul scobitorii.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Moldovenii, Mălai cu verdeaţă: http://www.moldovenii.md/md/section/42/content/251

2. Corn Flour Properties, Botanical Online: http://www.botanical-online.com/english/corn_flour_propertiies.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.