MUJDEI cu efect TERAPEUTIC, din usturoi, roșii și busuioc

Experții în sănătate recomandă consumul zilnic de usturoi crud, câte 1-4 căței pe zi. Un mod simplu de a împlini această prescriere este să preparăm usturoiul sub formă de mujdei.

Rețeta pe care v-o prezentăm este cu atât mai eficientă din punct de vedere terapeutic cu cât conține și ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional și curativ: roșii, ulei de măsline și busuioc.

Studiile au arătat că usturoiul poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare (hipertensiune, colesterol mărit, ateroscleroză), a infecțiilor bacteriene (cu E. coli, Salmonella), infecții fungice ale pielii, a cancerului (de stomac, de colon sau de rect), și a congestiei sinusurilor.

Plantele aromate, precum busuiocul, au fost dăruite de Dumnezeu cu proprietăți antiseptice. Busuiocul este un aromatizant specific zonei Mediteraneene, folosit cu precădere în bucătăria grecească, italiană, cipriotă și spaniolă. Este indicat să se folosească în stare proaspătă. În mâncărurile preparate termic se adaugă la final.

Are proprietăți adaptogene și imunitare, care ajută organismul să facă față factorilor de stres și să se apere de boli.

Are efecte dezinfectante, bactericide, antifungice, expectorante, stimulent-digestive, sedative și antiinflamatoare, anti-astmatice, antitumorale și vasodilatatoare.

Busuiocul ajută la echilibrarea sistemului nervos suprasolicitat, având efecte benefice și asupra sistemului endocrin, circulator, respirator și digestiv.

Cercetătoarea Virgina Ciocan îl recomandă în dezechilibrele nervoase, boli neuro-vegetative, depresie, nevroză, afecțiuni respiratorii, boli hepatice, biliare și renale, reumatism, afecțiuni cardiovasculare și cancer.

În această rețetă, poate fi înlocuit cu oregano sau pătrunjel. Aceste plante dau mujdeiului o aromă deosebită și îl transformă totodată într-un medicament natural.

____________________________________________________________________________________________________

Mujdei cu roșii și busuioc – rețetă

În funcție de numărul persoanelor pentru care pregătiți mâncarea, puteți folosi 1 sau 2 căciulii de usturoi.

După ce se decojesc, cățeii de usturoi se zdrobesc prin aparatul special și se pun într-un bol. Se adaugă puțină sare și se amestecă bine până se formează o pastă.

Se adaugă apoi puțin untdelemn de măsline și se freacă bine cu o lingură de lemn, până când mujdeiul se îngroașă și arată ca o maioneză.

Pentru a da mujdeiului un aspect și mai cremos, se adaugă și puțină apă minerală carbogazoasă.

La final, se incorporează roșiile tocate mărunt și puțin busuioc verde, tocat fin.

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Virgina Ciocan, Busuiocul, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 137-140

2. Paradis Verde, Mujdei cu Roșii și Busuioc: https://www.paradisverde.ro/din-bucatarie/mujdei-cu-rosii-busuioc

3. LIVE STRONG, How Many Cloves of Garlic Can You Eat in a Day? http://www.livestrong.com/article/443569-how-many-cloves-of-garlic-can-you-eat-in-a-day/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.