Clicky

Salată de ȚELINĂ, MORCOV și maioneză din IAURT – varianta dietetică

Această rețetă este potrivită mai ales în sezonul rece, când organismul nostru are nevoie de vitamine și minerale din alimente.

Țelina este foarte hrănitoare și săracă în calorii. Asemenea morcovului, rădăcina de țelină conține antioxidanți cu proprietăți anticancerigene demonstrate în studiile pe animale, precum falcarinol și falcarindiol.

Salată de Țelină, Morcov și Iaurt

100 g de țelină poate acoperi 34% din doza zilnică de vitamina K, importantă pentru mineralizarea osoasă și protejarea creierului la bolnavii de Alzheimer.

Țelina este de asemenea renumită pentru conținutul bogat în minerale: fosfor, fier, calciu, cupru și mangan, și în vitamine din complexul B.

Salată de țelină și morcov cu iaurt – rețetă

Dacă nu vă plac fructele în salatele de legume, renunțați la măr. Totodată, puteți folosi mai mult morcov decât țelină dacă proporțiile sugerate nu sunt pe placul vostru.

În zilele de post se poate prepara această salată fără maioneză sau iaurt.

Ingrediente

• 350 g de țelină
• 3 morcovi
• 1 măr
• 140 g de iaurt
• 1 gălbenuș de ou
• 2 linguri de ulei
• 1 linguriță de muștar
• 2 linguri de zeamă de lămâie
• sare, piper după gust

Preparare

Puneți oul la fiert și între timp curățați morcovii, țelina și mărul de coajă. Spălați-le și dați-le pe răzătoarea mare într-un bol încăpător. Stropiți-le cu puțin suc de lămâie proaspăt stors și amestecați, pentru a preveni oxidarea.

Într-un bol separat, preparați maioneza. Frecați gălbenușul cu muștarul cu o furculiță. Turnați câte puțin ulei, amestecând în continuu, ca la maioneza tradițională. După ce ați obținut o cantitate mică de maioneză, incorporați iaurtul și amestecați. La final adăugați zeama de lămâie și puțină sare și amestecați din nou.

Sosul obținut este mai subțire decât maioneza clasică și mult mai potrivit pentru această salată de legume. În plus, este mai dietetic și mai sănătos.

Turnați sosul peste legume și amestecați cu grijă. Gustați, și la nevoie, mai adăugați sare, condimente și zeamă de lămâie.

Salata obținută se poate consuma ca atare. Are un gust răcoritor și aromat. Dar poate fi la fel de bine servită alături de o mâncare gătită.

Sursă:
1. http://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15740080

Cautari:
    salata de telina cu iaurt | maioneza cu iaurt |
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *