Sfântul Prooroc Ilie: Omul Care S-a Suit la Cer în Car de Foc

Omul are taine la Dumnezeu neştiute nici de îngeri, spunea Părintele Arsenie Papacioc. Sfântul Prooroc Ilie a venit pe pământ ca o luminoasă arătare a dragostei şi puterii divine, ca un serafim de foc care a încuiat cu rugăciunile sale cerul şi a pârjolit nelegiurea, care a văzut pe Dumnezeu atât cât poate o fiinţă omenească privi slava divină.

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul

Serafim de foc hrănit cu flăcări dumnezeieşti

Sfântul Ilie Tesviteanul s-a născut în ţara Galaadului, şi s-a numit Tesviteanul pentru că era aproape de cetatea Tesvi. Naşterea lui a fost minunată, deoarece pe când se afla în braţele maicii sale, tatăl lui a văzut doi îngeri hrănind pruncul cu văpaie de foc, înfăşurându-l în veşminte de foc.

Înfricoşându-se de această vedenie, tatăl a alergat la Ierusalim să ceară sfat de la preoţi. Şi unul din aceia, văzător cu duhul fiind, a proorocit că fiul lui, la vârsta bărbatului desvârşit, va fi ca un foc arzător trimis de Dumnezeu pe pământ care va pierde pe mulţi cu ardere şi foc pentru nelegiurile lor.

Şi aşa s-a făcut, căci fiind din seminţie preoţească, din neamul lui Aaron, pruncul Ilie a crescut cu înflăcărată dragoste de Dumnezeu, trăind din tinereţe trupeşte şi sufleteşte în deplină curăţie, postind neîncetat cu înflăcărare sufletească, întocmai ca un înger. Cugetul lui preumbla prin înălţimile cerului, şi îi plăcea să iasă în pustii pentru a se ruga şi vorbi cu Dumnezeu, fiind mistuit de dragostea Lui.

Stihiile cerului i s-au supus şi secetă mare a venit pe pământ

În vremea aceea multe blestemăţii se petreceau pe pământ. Împăraţii lui Israil se depravaseră atât de mult încât slujeau idolilor urâcioşi, trăind în mari necurăţii, neştiind de frica de Dumnezeu. Şi Sfântul Ilie se mâhnea de acestea, întristându-se pentru pierderea sufletelor acelora, dar şi pentru necinstirea care i se aducea lui Dumnezeu. Şi aşa s-a rugat Sfântul la Dumnezeu ca să întoarcă inimile lor şi să-i îndrepteze în calea cea bună. Dar văzându-i pe aceia lipsiţi de orice voinţă de pocăinţă, Sfântul Ilie s-a rugat a doua oară lui Dumnezeu să-i pedepsească pentru a-i înţelepţi.

Şi Domnul, care asculta de Ilie ca de un fiu al Său, şi îi împlinea lui orice cerere, ca unul care arăta mare dragoste şi râvnă pentru El, a trimis pe pământ o secete grozavă, ca un pârjol care a ars pajişti, vite, femei, copii şi bărbaţi. Totul murea din lipsa apei şi a hranei, şi oamenii se sfârşeau sub urgia lui Dumnezeu.

Domnul îl adăpa în toată vremea pe Ilie cu apă din cascadă, şi îl hrănea cu pâine şi carne, aduse de corbi în cioc, dimineaţa şi la asfinţitul soarelui. Dar văzând că iubitul lui Ilie nu se îndura de suferinţa poporului, neputând nici încălca rugămintea sa, Dumnezeu i-a poruncit să iasă din pustie şi să meargă în Sarepta Sidonului, la o văduvă săracă de neam păgân, sperând că aşa va pleca spre milă inima lui împietrită şi va înţelege de bună voie că El nu voieşte moartea păcătoşilor, ci vrea ca ei să se întoarcă şi să fie vii.

Văduva aceea trăia cu pruncul ei în sărăcie lucie. Când a ajuns Ilie la ei, mai aveau atâta făină şi apă cât să coacă o turtă pentru a mânca ultima dată. Atunci Ilie a cerut de la ea să-i facă lui pâine şi să-i dea apă de băut, iar apoi să gătească şi lor. Iar ea i-a zis: iată, voi mai face turta asta, şi după ce vom mânca, vom muri. Şi la cererea sfântului, i-a pregătit lui de mâncare, folosind ultimele drame de ulei şi lemne pe care le mai avea. Şi pentru supunerea ei, minune s-a petrecut la cuvântul sfântului Ilie, că din acel moment, urciorul cu ulei şi covata cu făină nu s-au mai golit niciodată, ci mai mult sporeau.

A înviat din morţi pe fiul văduvei

După câteva zile, fiul văduvei s-a îmbolnăvit şi a pierit. Alergând cu durere mare în foişorul unde se afla sfântul, l-a mustrat pe acesta crezând că venirea lui a adus blestem asupra casei ei. Dar sfântul luând copilul, a suflat de trei ori asupra lui rugându-se cu mari plânsete lui Dumnezeu, şi trupul neînsufleţit şi-a venit în fire. Această înviere din morţi a făcut-o sfântul Ilie pentru a prooroci însăşi învierea Mântuitorului.

Cum a văzut Ilie pe Dumnezeu

După aceea, a mers Ilie chemat de Domnul pe muntele Horeb, pentru a-i vorbi. Şi s-a făcut o furtună cu vânt puternic de s-au despicat munţii şi stâncile, dar Domnul nu era în furtună. Şi după furtună s-a făcut un cutremur mare de pământ, dar Domnul nu era în cutremur. Apoi un foc mare s-a aprins, dar Domnul nu era în foc. După foc, a venit o adiere uşoară, şi ieşind Ilie, şi-a ascuns faţa în haină, căci Dumnezeu era în adierea aceea lină. Şi i-a poruncit lui Ilie să ungă doi regi în Siria şi Israel, care aveau încă inimile curate şi care nu se închinaseră idolilor, şi apoi un urmaş al său, pe cel care avea să fie Proorocul Elisei.

Răpirea la cer în carul de foc

După ce a împlinit misiunea dată lui de Dumnezeu, Ilie s-a dus împreună cu Elisei pe malul Iordanului, la Ierihon. Şi lovind cu haina sa apele, acestea s-au despărţit şi i-a lăsat să treacă pe uscat. Atunci Elisei a cerut de la Ilie să-i dea darul lui profetic şi puterea lui îndoit. Dar Ilie i-a zis: „Dacă mă vei vedea când voi fi luat la cer, vei primi cele cerute”. 

Răpirea la Cer a Sf. Ilie în Carul de Foc

Răpirea la Cer a Sfântului  Ilie în Carul de Foc

Şi pe când vorbeau ei, un car cu foc s-a pogorât din înălţime şi l-a luat pe Ilie, răpindu-l către cer. Cojocul lui Ilie a căzut pe Elisei, şi acesta s-a umplut de Duh Sfânt. Căci lovind apele cu haina lui Ilie şi strigându-L pe Dumnezeu, a văzut că Iordanul s-a întărit, lăsându-l să treacă neudat.

Întocmai ca Precurata Maica lui Dumnezeu, Proorocul Moise şi Sfântul Ioan Evanghelistul – Apostolul Iubirii, Sfântul Ilie a fost răpit cu trupul la cer, sustrăgându-se morţii, fiind ţinut de Dumnezeu într-un loc aparte până la învierea de obşte.

Sfântul Prooroc Ilie rămâne unul din cele mai enigmatice personaje din istoria creştinismului Vechiului Testament, şi care are să vie din nou, ca Înaintemergător al Mântuitorului la a doua venire a Sa pe pământ să judece lumea.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.