Psalmul 5 – Doamne, dimineața auzi glasul meu (citit)

Citirea Psaltirii are o influență puternică asupra duhurilor răutății, de aceea se spune că psalmii îl ard pe diavol.

Sfântul Vasile cel Mare acorda o importanță deosebită citirii de psalmi, spunând că nu trebuie să treacă nici o zi fără a citi din această carte plină de înțelepciune.

Puterea psalmilor rezultă din cuvintele de laudă care Îi sunt aduse lui Dumnezeu, rugăciunilor de mulțumire și de cerere, și a celor care arată slava, mila, purtarea de grijă, judecățile, îndreptările și atotputernicia lui Dumnezeu.

Sfinții Părinți spun că mai întâi trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu și să-I mulțumim, iar mai apoi să înălțăm rugăciuni de cereri pentru cele de trebuință.

Sfântul Vasile cel Mare zice că rugăciunea trebuie să pornească de la slavoslovirea lui Dumnezeu și nu de la cereri. Cugetând la nemăsurata dragoste a lui Dumnezeu, la bogăția milelor și a îndurărilor Sale, sufletul se umple de recunoștință și voiește a-I aduce slavă și mulțumire lui Dumnezeu.

Iar din această stare de smerenie, se poate ruga mai departe cu străpungere de inimă pentru cele de care are nevoie.

Psalmul 5

Acest psalm poate fi citit dimineața, datorită exprimărilor pe care regele David le folosește adresându-se lui Dumnezeu: „dimineața vei auzi glasul meu”, „dimineața voi sta înaintea Ta și mă vei vedea”.

El a fost inclus, de altfel, în slujba Ceasului 1, care corespunde orei 9:00 dimineața.

Graiurile mele ascultă-le, Doamne! Înțelege strigarea mea! Ia aminte la glasul rugăciunii mele, Împăratul meu și Dumnezeu meu, căci către Tine mă voi ruga, Doamne!

Dimineața vei auzi glasul meu; dimineața voi sta înaintea Ta și mă vei vedea. Că Tu ești Dumnezeu, Care nu voiește fărădelegea, nici nu va locui lângă Tine cel ce viclenește.

Nu vor sta călcătorii de lege în preajma ochilor Tăi. Urât-ai pe toți cei ce lucrează fără de lege. Pierde-vei pe toți cei ce grăiesc minciuna; pe ucigaș și pe viclean îl urăște Domnul.

Iar eu, întru mulțimea milei Tale, voi intra în casa Ta, închina-mă-voi spre sfânt locașul Tău, întru frica Ta. Doamne, povățuiește-mă întru dreptatea Ta din pricina dușmanilor mei! Îndreptează înaintea mea calea Ta. Că nu este în gura lor adevăr, inima lor este deșartă; groapă deschisă grumazul lor, cu limbile lor viclenesc.

Judecă-i pe ei, Dumnezeule, să cadă din sfaturile lor; după mulțimea nelegiuirilor lor alungă-i pe ei, că Te-au amărât, Doamne, și să se veselească cei ce nădăjduiesc întru Tine; în veac se vor bucura și le vei fi lor sălaș, și se vor lăuda cu Tine toți cei ce iubesc numele Tău. Că Tu vei binecuvânta pe cel drept Doamne, căci cu arma bunei voiri ne-ai încununat pe noi”.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.