RUGĂCIUNEA este pricină de alinare, rădăcină de nenumărate bunătăți și putere nebiruită – Sfântul Efrem Sirul

Nu-i altă bogăție mai mare și mai cinstită în toată viața noastră decât rugăciunea, spune Sfântul Efrem Sirul.

Vorbirea neîncetată cu Dumnezeu este o comoară care niciodată nu se cheltuiește, rădăcină și izvor de nenumărate bunătăți.

Puterea Rugăciunii

Mai bogat și mai fericit este cel care vorbind în toată vremea cu Dumnezeu se împărtășește permanent de harul și ajutorul Lui decât cel care domnește peste multe și împărățește pământul.

Rugăciunea este mai tare decât orice putere, căci chiar și împărații și toți puternicii lumii au nevoie de ea atunci când sunt bolnavi sau se primejduiesc de ceva și nimic nu pot face fără ajutorul lui Dumnezeu. 

„Însuși cel ce cu coroană este încoronat, în fierbințeală căzând și pe pat zăcând și arzând ca focul, stau înainte doctorii, purtătorii de sulițe, slujitorii, voievozii, și nici meșterul de doctorii, nici venirea de față a prietenilor, nici slujirea slugilor, nici îndestularea doctorilor, nici scumpetea gătirii, nici avuția banilor, nici nimic altceva din cele omenești, nu poate mângâia și să ușureze boala ce zace asupră-I”.

Rugăciunea alină sufletul care pătimește în trupul bolnav și Dumnezeu trimite multă mângâiere asupră-i, ușurându-i suferința. Fie că se roagă el însuși, fie că alții mijlocesc pentru el, Dumnezeu caută cu milostivire spre cele neputincioase și le întărește cu harul Său.

Chiar dacă nu vindecă boala în deplinătatea ei, îi dă suferindului ușurare și tărie. Sfinții Părinți și marii duhovnici spun că atunci când cineva zace de boală în casă, rudeniile să cheme nu doar medicul, ci și preotul, ca să-l spovedească și să-i citească rugăciuni. Preotul poartă harul lui Dumnezeu și toți cei care-l cheamă cu credință primesc prin el slobozire în necazuri.

Iată ce frumos spune Sfântul Efrem Sirul despre puterea rugăciunii:

„Iar dacă cineva din cei ce au îndrăzneală către Dumnezeu ar veni, și de trup numai s-ar atinge, și rugăciune curată pentru dânsul ar face, toată boala trupului ar izgoni-o”.

Dar nu numai preoții pot mișca prin rugăciunea lor puterea și mila lui Dumnezeu, ci toți cei care se roagă cu credință, cu smerenie și cu multă stăruință și durere pentru cel necăjit.

„Ce nu a putut bogăția și mulțimea celor ce slujesc și știința iscusinței și mărimea împărăției, aceasta a putut de multe ori rugăciunea unui sărac și scăpătat. Iar rugăciune zic, nu pe aceasta rece și de trândăvire plină, ci pe aceea ce cu osârdie se face, cu durere în suflet, cu mintea întinsă. Că aceasta este care se suie la cer”.

Cel care face rugăciune trebuie să-și simtă păcătoșenia și să-și cunoască slăbiciunea și neputința. Cel care se necăjesc cu pomenirea păcatelor își gătesc sufletul spre priveghere și rugăciune puternică, și vor fi auziți de Dumnezeu.

„Nimic nu gonește trândăvirea și lenevirea ca durerea și necazul care de pretutindeni adună mintea și către sine o întoarce. Cel ce așa se necăjește și așa se roagă, multă dulceață după rugăciune în sufletul său va putea sălășlui”.

Asemenea norilor care înainte de dezlănțuirea furtunii și slobozirea ploii sau ninsorii mult se învârtoșează și întunecă tot văzduhul, la fel și sufletul, după ce se roagă și se curăță cu lacrimile cele de pocăință, luminat se arată și răsuflă ușurat.

„După ce, prin graiurile rugăciunii cu lacrimile acelea se va deșerta, și afară se va răsufla, multă strălucire a sprijinirii lui Dumnezeu pune înăuntru, care ca o rază în mintea celui ce se roagă se slobode”.

_______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Sfântul Efrem Sirul, Cuvinte și Învățături, Despre Rugăciune, Editura Bunavestire, Bacău, Sfinții Părinți, Despre Mântuire: http://mantuire.50webs.com/es_rugaciune.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Asa este…..Doamne ajuta la toti!

  2. Doamne ajută necredinței mele și scoate-mă la LUMINĂ ! AMIN !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.