BUJORUL are efecte benefice asupra VASELOR de SÂNGE, FICATULUI și RINICHILOR

Pare uimitor să descoperim că majoritatea plantelor care cresc în natură au proprietăți terapeutice, inclusiv florile, care ne pot servi ca leacuri pentru diferite boli.

Bujorul este una din minunățiile lăsate de Dumnezeu pe pământ. Această floare parfumată este folosită din vechime pentru tuse, febră, afecțiuni ale sistemului respirator, gută și osteoartrită.

Bujorul - Proprietăți

Bujorul – Proprietăți

Femeile foloseau bujorii nu doar pentru a-și împodobi casele, ci și pentru reducerea crampelor menstruale sau tratarea sindromului premenstrual și a sindromului ovarelor polichistice.

Utilizările medicinale populare ale bujorului sunt mult mai variate:

– hepatită virală
– ciroza ficatului
– stomac deranjat
– crampe musculare
– artere întărite (ateroscleroză)
– spasme
– epilepsie
– dureri de nervi (nevralgii)
– dureri de cap
– oboseală cronică
– piele crăpată, fisuri anale (aplicații externe)

Beneficii dezvăluite de studiile științifice

♣ Sistemul cardiovascular

Potrivit unui studiu apărut în anul 2010 în Ediția Die Pharmazie, bujorii conțin 18 compuși care ajută la subțierea sângelui și previn formarea e cheaguri de sânge. Dintre aceștia, cei mai importanți se numesc paeonfilorin, catechine, galloilpaeoniflorin și paeonol. Efectele anticoagulante ale bujorului susțin buna circulație a sângelui, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Un studiu realizat pe șobolani a arătat că unul din acești compuși din scoarța rădăcinii de bujor, numit paeonol, ajută la dilatarea vaselor de sânge. Acesta a produs o relaxare a aortei în proporție de 95.6% și a ajutat la ridicarea nivelului de acid nitric și la reglarea fluxului de calciu.

Acidul nitric este un compus care produce o relaxare a vaselor de sânge, și determină astfel reducerea presiunii arteriale și a colesterolului.

Un experiment pe șobolani cu hiperlipidemie a arătat că paeoniflorin are efecte hipocolesterolemiante. Comparativ cu grupul de control, acesta a redus semnificativ colesterolul total și trigliceridele. Animalele au primit câte 200-400 mg/kg pe zi, timp de 4 săptămâni.

Șoarecii obezi (în special femelele) care au primit extract de rădăcină de bujor au mâncat mai puțin și au avut o toleranță mai mare la glucoză. Aceste rezultate sugerează că bujorul poate fi util în diabet și pierderea în greutate.

♣ Sănătatea rinichilor

Un studiu publicat în 2010 în Phytomedicine a arătat că extractul rădăcinii de bujor are efecte antioxidante importante pentru sănătatea rinichilor. Șobolanii cu o stare de sănătate precară a rinichilor care au primit câte 100-200 mg de extract de rădăcină de bujor per greutate corporală au prezentat mai puține simptome și prejudicii renale.

♣ Sănătatea ficatului

Compusul paeoniflorin are efecte antioxidante asupra ficatului. Un studiu publicat în Archives of Pharmacal Research a arătat că extractul de bujor protejează ficatul de inflamații și de stresul oxidativ. Conform Universității din Michigan, bujorul alb poate fi folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale ficatului, precum hepatita sau ciroza.

Atenție, preparatele din bujor nu trebuie utilizate împreună cu medicamente pentru hipertensiune sau anticoagulante (pentru subțierea sângelui).

Surse articol:
http://www.livestrong.com/article/508514-white-peony-tea-health-benefits/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-32-peony.aspx?activeingredientid=32&activeingredientname=peony
http://www.zhion.com/herb/Peony.html
http://www.anniesremedy.com/herb_detail349.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.