USTUROIUL și GHIIMBIRUL au puterea de a inhiba specii de BACTERII rezistente la 10 tipuri de antibiotice
Atât usturoiul, cât și ghimbirul sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru combarerea infecțiilor. Un studiu recent, realizat de cercetătorii italieni de la Universitatea din Pisa a arătat că aceste două condimente au puterea de a inhiba bacterii rezistente la tratamentul antibiotic convențional.
Cercetătorii au folosit extracte din usturoi și ghimbir crude, pe care le-au zdrobit/pisat manual (cu mojar și pistil). Au realizat teste de laborator repetate în care au folosit 4 concentrații diferite din cele două extracte de plante, atât separat, cât și împreună.
Acestea au fost testate asupra a 7 tulpini de bacterii puternice:
– Stafilococul auriu
– Enterococcus faecalis
– Escherichia coli
– Klebsiella pneumoniae
– Proteus mirablis
– Enteroccocus cloacae
– Pseudomonas aeruginosa
– Bacillus subtilis
Toate aceste bacterii s-au dovedit rezistente la 10 tipuri de antibiotice diferite:
• Ampicilină
• Amoxicilină
• Amikacină
• Cefalotină
• Cloramfenicol
• Ciprofloxacin
• Ceftriaxonă
• Clindamicină
• Cotrimoxazol
• Eritromicină
• Gentamicină
• Kanamicină
• Meticilină
• Novobiocin
• Acid nalidixic
• Norfloxacin
• Ofloxacin
• Penicilină
• Rifampicină
• Streptomicină
• Tetracicilină
• VanocomicinăRezultate
Usturoiul și ghimbirul au reușit să inhibe toate bacteriile testate, cu excepția a două specii: Enterobacter și Klebsiella. Extractul de ghimbir a inhibat cel mai mult bacteriile E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Bacillus, iar extractul de usturoi a fost mai eficient împotriva Pseudomonas aeruginosa, E. coli și Stafilococul auriu.
Extractul etanolic din bulbi de usturoi a inhibat de asemenea Enterobacter, Stafilococul auriu și Proteus.
Un lucru important de notat, spun cercetătorii, este că inclusiv extractele crude au demonstrat că pot combate acele tulpini de bacterii rezistente asupra cărora antibioticele au efecte limitate.
Efectele antibiotice ale usturoiului și ghimbirului sunt susținute de multe alte studii. Ele se datorează în mare parte unor compuși biochimici diverși: taninuri, saponine, fenoli, flavonoide și uleiuri esențiale.
Înainte de a consuma ghimbir sau usturoi pentru tratarea unei infecții bacteriene, asigurați-vă că nu există contraindicații în cazul dumneavoastră. Aceste condimente pot interacționa cu unele medicamente. În acest articol puteți găsi contraindicațiile pentru ghimbir, iar aici pentru usturoi.
Sursă: http://www.greenmedinfo.com/blog/garlic-and-ginger-inhibit-drug-resistant-bacteria
au multe proprietati pe care multi nu le stiu !