Lavanda, floarea sistemului nervos – proprietăți și tratamente

Din categoria florilor cu proprietăţi vindecătoare, lavanda este una din cele mai parfumate şi atrăgătoare.

Este recunoscută şi utilizată ca plantă medicinală încă din antichitate. Uleiul esenţial de lavandă este o descoperire recentă, a secolului XX.

Lavanda, floarea sistemului nervos - proprietăți și tratamente

Lavanda, floarea sistemului nervos – proprietăți și tratamente

 

Lavanda – proprietăţi

Lavanda (Lavandula angustifolia) are virtuţi vindecătoare dintre cele mai de seamă.

Este recomandată cu precădere în afecţiunile care apar pe sistem nervos. Acționează ca un sedativ natural, care alungă starea de melancolie, risipeşte depresia, combate anxietatea şi atacurile de panică şi calmează iritabilitatea nervoasă.

Are de asemenea efecte antispatice, antiseptice, hiptensoare, diuretice, sudorifice.

În ce afecțiuni ajută lavanda

Lavanda înfloreşte primăvara, din mai până în august şi are efecte benefice asupra a cel puţin 70 de afecţiuni şi simptome. Este un remediu natural pentru:

• stări de anxietate
• nevroză
• spasmofilie
• epilepsie
• neurastenie şi Isterie
• surmenaj şi verij
• suprasolicitare psihică
• agitaţe nervoasă
• migrene
• insomnii
• hipertensiune
• afecţiuni ale ficatului
• dischinezii biliare
• inflamaţii
• cicatrici şi răni ale pielii
• dureri de muşchi

Tratamente cu lavandă

Ceai de lavandă. Se prepară prin infuzare, dintr-o linguriţă de flori de lavandă, o linguriţă de sulfină şi o linguriţă de captalan. Se administrează de 2 ori pe zi. Este recomandată mai ales persoanelor depresive şi celor care suferă de insomnie şi agitaţie nervoasă.

Pulbere de lavandă. Se macină planta prin râşniţa de cafea. Pulberea obţinută se depozitează în borcane închise ermetic. Se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, apoi se bea puţin ceai. Cura durează 21 de zile.

Băi cu lavandă. Se prepară o infuzie concentrată de lavandă şi se adaugă în apa de baie caldă. Are efect de calmarea emoţiilor puternice şi de relaxare a musculaturii, umerilor, şi gâtului. Se poate bea ceai de lavandă, preparat din 4 linguri de plană şi 500 ml de apă, cu 5 minute fierbere. Se bea câte o cană pe zi, după masă. Este un leac relaxant şi calmant.

Tinctura de lavandă. Se prepară din 100 g de flori uscate şi 500 ml de alcool de secară. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se filtrează în sticulţe închise ermetic şi depozitate la loc întunecos. Se iau câte 4 linguriţe de tinctură de lavandă pe zi. O linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă sau răcită. Se poate folosi şi sub formă de comprese. Persoanele deprimate sau obosite psihic pot aplica aceste comprese pe tâmple, pentru un efect liniştitor.

Extern, tinctura de lavandă amestecată cu apa fiartă şi apoi răcită, se poate folosi pentru febră, răni, arsuri, abcese, furuncule sau bube. Este de asemenea indicat împotriva căderii părului.

Ulei de lavandă. Se foloseşte mai ales pentru calmarea afecţiunilor cardiace. Se masează toracele şi a braţul stâng cu ulei de lavandă, prin mişcări uşoare, blânde. Tratamentul se face câte 12 zile pe lună. Are efect de normlizarea a funcţiilor inimii.

Intern, amestecat cu miere, uleiul de lavandă tratează gripa, bronşita şi tusea convulsivă. Se pot face şi inhalaţii cu ulei de lavandă în amestec cu apă caldă pentru afecţiunile respiratorii.

Comprese cu ulei de lavandă. Se prepară din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool.Uleiul de lavandă aplicat extern este benefic pentru reglarea funcţiilor ficatului şi a vezicii biliare. Se pun câteva picături pe o bucăţică de pânză şi se aplică pe zona ficatului, 20 de zile pe lună. Acest leac este util şi pentru balonări sau colici abdominale.

Băi calde de şezut cu ulei de lavandă. Sunt recomandate pentru tratarea afecţiunilor aparatului urinar, mai ales în infecţii renale, cistite şi colici.

Pernuţele cu lavandă sunt bune pentru insomniile cronice. Se pot umple şi săculeţi de tifon cu lavandă pentru un somn odihnitor.

Aromaterapia cu lavandă stimulează zonele din creier care se ocupă cu relaxarea pshică şi fizică.

Atenţie! Pentru uz intern, se recomandă uleiul de lavandă achiziţionat de la Plafar sau alte magazine naturiste de încredere.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.