Tratamente naturiste pentru acnee

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Acneea este o afecțiune care se manifestă prin apariția de coșuri, puncte albe sau negre la suprafața pielii, îndeosebi pe față, pe gât, pe spate și pe umeri.

Se dezvoltă atunci când porii pielii sunt blocați cu celule de piele moartă sau cu exces de sebum (ulei).

Este mai des întâlnită la copii și adolescenții care trec prin perioada de pubertate. Hormonii stimulează glandele corpului să producă mai mult ulei.

Acnee – alimente indicate și contraindicate

Unele studii au arătat că dieta poate preveni sau chiar ajuta la tratarea acneei. În mod special, alimentele bogate în vitamina A, vitamina E, carbohidrați complecși, Omega-3 și antioxidanți sunt asociate cu un risc mai mic de acnee. 

Anumite alimente provoacă o creștere mai rapidă a nivelului de zahăr din sânge și determină corpul să elibereze insulină, un hormon care în cantități excesive stimulează glandele sebacee să producă mai mult ulei. În consecință, crește riscul de apariție a acneei: pastele, orezul alb, pâinea albă, zahărul rafinat. De asemenea, ciocolata este asociată cu agravarea acneei, însă numai la anumite persoane.

Dieta de tip occidental, bazată pe carbohidrați cu un indice glicemic mare, lactate, grăsimi saturate și grăsimi trans stimulează producția hormonilor care duc la creșterea excesului de ulei și este asociată cu un grad mai mare de inflamații – un alt factor care contribuie la înrăutățirea acneei. 

Cele mai bune alimente pentru sănătatea pielii și prevenirea acneei sunt cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele neprocesate. De asemenea, sunt recomandate alimentele bogate în zinc, antioxidanți, vitaminele A și E

Pe lista alimentelor benefice sunt incluse caisele, morcovii, cartofii dulci, spanacul și alte verdețuri închise la culoare, tomatele, afinele, pâinea integrală, orezul brun, quinoa, semințele de dovleac, fasolea, mazărea, lintea, nucile, somonul, macroul și alte tipuri de pește gras.

Sursă: Healthline, Anti-Acne Diet: https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet#foods-to-help-your-skin

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.