ROINIȚA, planta care îndepărtează STRESUL și NELINIȘTEA

Roinița, cunoscută în limbajul popular și sub numele de „melisă” sau „lămâiță”, este una din cele mai versatile plante medicinale de pe pământ.

Nu evitați să cumpărați un ghiveci data viitoare când intrați într-un hipermarket sau să o plantați în propria grădină. O puteți utiliza fie sub formă de ceai sau tinctură, fie ca aromatizant pentru mâncăruri.

Roiniță (Melissa officinalis)

Roinița înflorește începând cu luna mai-iunie și are un miros plăcut de lămâie. Face parte din aceeași familie a mentei.

Se bucură de o mare popularitate la germani, care o folosesc ca remediu pentru felurite afecțiuni. Este de altfel una din cele mai bine studiate plante din lume.

În frunzele acestei plante se găsește un ulei volatil bogat în numeroși compuși cu proprietăți terapeutice: flavonoizi, taninuri, pectine, rășini, principii amare, enzime, mucilagii bogate în calciu și magneziu, și acizi (cafeic, rozmarinic, oleanolic, ursoli).

______________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

Are efecte foarte bune asupra sistemului nervos. Este unul din cele mai blânde remedii pentru stres, anxietate și stări de neliniște.

Roinița exercită o acțiune relaxantă și induce somnul la cei care suferă de insomnie sau adorm foarte greu, fie din cauza zgomotelor, fie din cauza oboselii. 

Ajută totodată la ameliorarea durerilor de cap și la calmarea stomacului deranjat. Studiile au arătat că uleiul esențial de roiniță ușurează simptomele de demențăMai mult, roinița are proprietăți antivirale.

– răceală, gripă, herpes simplex
– iritabilitate, neliniște, nervozitate, melancolie
– stres, anxietate (sub formă de ceai, în asociere cu paie de ovăz)
– răni (sub formă de băi)
– Alzheimer
– tulburări de memorie
– hipertiroidie
– tulburări hormonale
– spasme, dureri stomacale, arsuri stomacale
– indigestie, dispepsie, balonare, gaze (asociată cu ghimbir sub formă de ceai)
– colon iritabil, colon spastic, enterită
– diaree, toxiinfecție alimentară, colici intestinale, vărsături
– colită de fermentație
– dischinezie biliară, colecistită
– crampe menstruale
– dureri de dinți
– dureri de cap tensionate, migrene
– suprasolicitate nervoasă, insomnie (aromaterapie cu ulei esențial de roiniță)
– reumatism

______________________________________________________________________________________________________

Moduri de utilizare

Infuzie combinată. Se pun 3-4 linguri de plantă mărunțită în 500 ml de apă și se lasă la macerat 8 ore, apoi se strecoară și se păstrează lichidul. Peste plantele rămase se adaugă 500 ml de apă și se fierbe 5 minute. Se strecoară și se amestecă cele două extracte. Se beau câte 1-2 căni pe zi. Această infuzie se poate folosi și extern, la băi sau comprese.

Pulbere. Tulpinile uscate ale plantei se macină prin râșnița de cafea, iar pudra obținută se păstrează într-un borcan de sticlă, într-un loc întunecos și rece, timp de 2 săptămâni.

Tinctură. Se pun 15 linguri de pulbere de roiniță într-un borcan și peste ele se toarnă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat 2 săptămâni, apoi se filtrează în sticluțe închise la culoare.

Vin. Se pun 20 de linguri de pulbere de roiniță la macerat într-un borcan cu 1 litru de vin alb natural. Se lasă 3 săptămâni, apoi se strecoară. Se iau câte 3 linguri pe zi.

Ulei. Se pun 15 linguri de pulbere de roiniță la macerat într-un borcan cu 1 litru de ulei. Se lasă 14 zile la macerat, apoi se filtrează în recipiente închise la culoare. Se poate folosi în salate, sau se poate folosi ca ulei de masa, pentru dureri reumatice, dureri de cap, dureri nevralgice.

Cataplasme. Se zdrobesc câteva frunze verzi de roiniță și se aplică pe zonele afectate, lăsându-le să acționeze timp de 1 oră.

Din frunzele de roiniță, infuzate în oțet, putem obține o soluție eficientă pentru curățarea casei. Se păstrează într-o sticlă cu pulverizator și se folosește la nevoie.

Frunzele proaspete de roiniță pot fi folosite la salate, pesto, dulcețuri, mâncăruri din pește, limonade, smoothie-uri sau alte preparate dulci sau condimentate la care merge o aromă delicată de lămâie.

______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Roinița nu este indicată femeilor însărcinate și celor care alăptează, nici persoanelor care iau sedative sintetice.

Nu consumați această plantă în doze mari sau pe perioade lungi de timp. Se impune precauție la persoanele cu hipotiroidism.

Împotriva insomniei, puteți alterna ceaiul de roiniță cu alt ceai cu efecte sedative, precum lavanda, valeriana sau mușețelul.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Healthy Green Savvy, Lemon Balm ~ An Herb Worth Knowing and Growing: http://www.healthygreensavvy.com/uses-for-lemon-balm/

2. Scratch Mommy, How To Use Lemon Balm (for body, home, and food): http://www.scratchmommy.com/how-to-use-lemon-balm-for-home-body-and-food/

3. Adevărul, Călărași, Cum a ajuns roiniţa să fie supranumită „planta care aduce liniştea“. Lista lungă a efectelor bune pentru organismul uman: http://adevarul.ro/locale/calarasi/cum-ajuns-roinita-supranumita-planta-aduce-linistea-lista-lunga-efectelor-bune-organismul-uman-1_55c1f69df5eaafab2c44522d/index.html

4. Formula As, Roinița: http://www.formula-as.ro/2006/718/medicina-naturista-25/roinita-7006

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.