PĂSTURA – cel mai CONCENTRAT și ENERGIZANT produs al stupului

Păstura este considerată de experți cel mai concentrat medicament apicol. Conține practic câte puțin din fiecare produs al stupului: grăuncioare de polen, picături de miere, firicele de lăptișor de matcă și bucățele de ceară.

Polenul cules de albine și adus în stup, pe care apicultorii nu îl colectează, este depus de albine în fagurii de miere și sigilat cu salvia lor și ceară.

Amestec de Polen, Miere și Ceară

Preparatul astfel obținut este păstrat în stup ca hrană pentru larve, urmând a fi consumat pe perioada iernii, când sezonul florilor s-a încheiat și albinele hibernează. Din acest păstura motiv se mai numește „pâinea albinelor”.

Două treimi din fiecare celulă este umplută cu polen, apoi este acoperită cu miere și ceară. După ce celula este făcută etanș, începe procesul de fermentație.

Prin faptul că este introdus adânc în stup și conservat într-o celulă de fagure, polenul „colectează” mulți alți nutrienți, îndeosebi enzime și compuși din miere, dobândind o valoare nutrițională și energetică mult mai mare datorită procesul de fermentație. Acest tip de fermentație pe bază de acid lactic care are loc aici este asemănător celui petrecut cu iaurtul și alte produse lactate.

După ce fermentația s-a încheiat cu succes, păstura se transformă într-un produs bogat în aminoacizi, fitohormoni, flavonoide, minerale și numeroși compuși activi din punct de vedere biologic.

Biodisponibilitatea (rata de absorbție în corp) a păsturii este cel puțin de 3 ori mai mare decât a granulelor de polen.

Întrucât se procură mai greu și este mai importantă pentru stup, păstura este mai scumpă decât polenul. Datorită efectului energizant, este recomandat ca păstura să fie consumată dimineața devreme.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Natural Health Market, Getting to Know Bee Bread: https://www.youtube.com/watch?v=6HGYNNTGOEs

2. Krell, R., Value-Added Products from Bee-Keeping, The American Apitherapy Society: http://www.apitherapy.org/about-apitherapy/products-of-the-hive-2/bee-bread/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.