URZICA este benefică pentru FEMEI în toate etapele vieții

Urzicile au deopotrivă o valoare alimentară și medicinală de excepție. Cu toții ar trebui să profităm de sezonul lor și să facem o cură de cel puțin câteva săptămâni, mai ales femeile.

Urzicile sunt folosite de sute de ani în scop terapeutic, îndeosebi pentru tratarea durerilor articulare și musculare, artrită, gută, anemie, alergii (rinită alergică) și eczemeAu efecte diuretice, depurative și stimulente asupra funcției sistemului imunitar.

Urzici

Bărbații o pot folosi pentru tratarea problemelor urinare asociate cu prostata mărită (în faze incipiente).

Pentru femei, urzica este un aliat de nădejde în toate etapele vieții, de la debutul menstruației până la vârsta critică a menopauzeiAceastă plantă are efecte tonice la nivelul uterului. Este adesea recomandată pentru problemele menstruale, transpirații nocturne și edeme.

Datorită conținutului bogat în fier și alte minerale, este indicată femeilor palide și slăbite, care suferă de anemie, oboseală sau sângerări menstruale abundente.

_____________________________________________________________________________________________________

Urzicile sunt benefice și în perioada sarcinii, datorită acțiunii sale nutritive asupra organismului mamei și a fătului, și a capacității de a combate oboseala și anemia.

Unele femei gravide fac cure alternante de câteva săptămâni cu ceai de urzică și respectiv ceai de frunze de zmeur. Alte femei, la recomandarea moașei sau a unui medic, beau ceai de frunze de zmeur până în ultima lună, apoi trec pe ceai de urzică pentru a crește cantitatea de vitamina K din sânge înainte de naștere.

_____________________________________________________________________________________________________

În vremea nașterii, frunzele de urzici pot ajuta la prevenirea hemoragiilor, datorită cantităților mari de vitamina K pe care aceasta le conține.

Mai mult, urzica este recomandată și pe perioada alăptării, deoarece are efecte galactogoce, prin care crește fluxul de lapte matern și ajută la îmbogățirea acestuia. Urzicile sunt bogate în vitaminele A, C, D și K. Conțin calciu, potasiu, fosfor, sulf și clorofilă.

_____________________________________________________________________________________________________

Urzicile cresc fertilitatea la femei și bărbați, reduc spasmele și crampele la nivelul picioarelor și a uterului (datorită calciului), precum și durerile din timpul și după naștere, previn hemoragiile după naștere și hemoroizii.

Terapeuta Maria Treben spune că urzica-moartă-galbenă (Lamium galeobdolon) este un remediu foarte bun pentru diferite boli ale femeilorDouă căni pe zi de ceaiul de urzică moartă galbenă ajută în afecțiunile pelviene, în dureri menstruale și în insomnia nervoasă.

_____________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Femeile însărcinate și mamele care alăptează trebuie să evite rădăcina de urzică, și să consume doar frunzele.

Persoanele cu diabet trebuie să-și monotorizeze nivelul zahărului din sânge în timpul unei curei cu urzici, deoarece acestea favorizează scăderea glicemiei.

Datorită efectelor diuretice, nu trebuie consumată de persoanele cu afecțiuni renale sau vezicale.

Urzicile pot interacționa cu medicamentele anticoagulante și antiplachetare (precum aspirină, warfarină), medicamente care subțiază sângele sau scad tensiunea arterială (anti-hipertensive), inhibitori de ACE, medicamente pentru diabet, litiu, antiinflamatoare nesteroidiene.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Herbal Academy, A Family herb – Stinging Nettle Leaf Uses: https://theherbalacademy.com/a-family-herb-stinging-nettle-leaf-uses/

2. Susun Weed, Herbal Allies for Pregnancy Problems: http://www.susunweed.com/Article_Pregnancy_Problems.htm

3. Healing Cancer Naturally, Stinging nettle medicinal effects: http://www.healingcancernaturally.com/stinging-nettle-urtica-research-2.html

4. Maria Treben, URZICA-MOARTĂ-GALBENĂ, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, p. 69

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.