Regim Pentru Diabetici: Alimente Permise şi Interzise

Lista alimentelor permise diabeticilor este foarte cuprinzătoare, contrar aşteptărilor. Diabeticii trebuie să se hrănească bine şi sănătos, ca şi cei care nu suferă de această afecţiune de altfel. Vei vedea că dieta diabeticilor seamănă foarte mult cu cea a unui om care doreşte să se hrănească sănătos. Există câteva interdicţii, dar în mare parte, alimentaţia în caz de diabet trebuie să fie cât mai diversificată.

Dieta diabeticilor

Specialiştii în domeniu au descoperit că diabetul se poate controla şi remedia numai printr-un regim alimentar diabetici echilibrat. Dieta este de altfel prima şi principala terapie de vindecare în majoritatea cazurilor de bolnavi.Regim Pentru Diabetici: Alimente Permise şi Interzise

Medicii nutriţionişti spune că diabeticii trebuie să mănânce puţin, dar de mai multe ori pe zi, chiar 5-6 mese. Este bine să se schiţeze un orar al meselor. Cina este bine să se ia cu 2-3 ore înainte de culcare. Diabeticul poate mânca până la urmă normal, ca orice om, atât timp cât nu face excese în nici o privinţă.

În cazul diabetului zaharat, bolnavul trebuie să îşi fixeze canităţile optime pentru glucide, recomandate de medicul personal. De regulă cantitatea glucidelor pentru diabet pe zi este între 120 şi 200 grame. Pe lângă acestea, se pot consuma în voie verdeţuri, albumine şi grăsimi bune.

Alimente interzise la diabet

La diabet este bine să se consume fructele şi produsele de panificaţie cu moderaţie. Maximul de pâine permis pe zi este de 2 felii. Se evită în special sarea, zahărul şi grăsimile. Dulciurile sunt indicate numai dacă apare hipoglicemia. Diabeticul poate gusta un pătrăţel de ciocoaltă din când în când, fără să întreacă limita. Alte alimente cu indice glucidic mare care nu sunt recomandate în caz de diabet:

• Fasole, mazăre, linte
• Cartofi
• Făinuri: prăjituri cu zahăr, biscuiţi
• Miere, malt, halva, rahat, dulceţuri, marmeladă, îngheţata
• Struguri albi, smochine, stafide, prune uscate, curmale, castane
• Bomboane
• Mustul, vinul dulce, berea, lichioruri, siropuri

Alimente permise la diabet

Există alimente la care diabeticii au undă verde totală, dar şi produse care trebuie cântărite. Iată ce poţi consuma fără probleme:

• Legume – roşii, ardei graşi, castraveţi, varză albă şi roşie, vinete, dovlecei, ciuperci, andive, ridichi, morcovi, ţelină, sfeclă, spanac, ştevie, lobodă, păpădie, praz, salată, ceapă, usturoi
• Fructe – lămâi, pepene, cireşe, coacăze, nuci, alune
• Carne – de pasăre, de vită, de miel şi mai ales de peşte – salău, ştiucă, hering, cod, crap, biban, păstrăv
• Lactate – lapte, smântână, brânzeturi, unt, frişcă
• Ouă proaspete
• Grăsimi: ulei de floarea-soarelui şi de măsline, unt, margarină
• Băuturi nealcoolice şi neîndulcite artificial – ceai, cafea, apă minerală

Alimente care trebuie cântărite

Ai voie să mănânci doar câte puţin din fiecare din produsele de mai jos:

• Fructe proaspete – zmeură, căpşuni, fragi, mure, piersici, mere, caise, vişine, portocale, prune
• Lactate: lapte dulce, iaurt, brânză de vaci,
• Pâine proaspătă şi prăjită albă şi graham, paste făinoase
• Fasole şi mazăre boabe
• Cartofi
• Orez
• Vin alb, ţuică, coniac

Sfaturi importante

1. Pâinea e bine să se consume în felul următor: o felie dimineaţa la ora 11 şi încă o felie seara, la ora 17.
2. Păstraţi igiena gurii şi a pielii cu stricteţe
3. Spălaţi-vă frecvent pe dinţi şi pe picioare
4. Evitaţi frigul
5. Evitaţi emoţiile puternice şi zgomotul
6. Respectaţi orele de somn
7. Evitaţi sedentarismul
8. Plimbaţi-vă mai des în natură, faceţi mici excursii, sport fără mult efort

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.


    8 + 8 =