10 Uleiuri Esențiale Pe Care E Bine Să Le Ai În Casă – Utilizări

10 Uleiuri Esențiale - Utilizări

10 Uleiuri Esențiale Pe Care E Bine Să Le Ai În Casă

1. Ulei esențial de levănțică

Lavanda a fost folosită în scopuri medicinale și de îngrijire la domiciliu de mii de ani. Este unul din cele mai versatile plante medicinale pe care le putem utiliza. Uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat local, pe piele, pentru a atenua următoarele probleme:

– Erupții cutanate
– Acnee
– Înțepături de insecte
– Arsuri minore
– Dureri/crampe menstruale (se pun 2 picături în palme, se freacă și se inhalează mirosul)

Uleiul de levănțică este de asemenea un bun dezinfectant pentru tăieturi sau zgârieturi. Câteva picături de ulei de levănțică adăugate în apa de baie pot ajuta la calmarea nervilor, îndepărtarea stresului și obținerea unui somn bun. Frecarea tâmplelor sau frunții cu puțin ulei de lavandă poate ajuta la reducerea durerilor de cap.

Adaugă 1-2 picături de ulei de levănțică la o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, și vei obține un deodorant natural pentru sub braț.

2-3 picături de ulei de lavandă folosite sub formă de inhalații pot ajuta la atenuarea problemelor sinusurilor sau infecțiilor respiratorii.

Lavanda ca plantă uscată poate fi pusă în dulapuri și pentru alungarea moliilor. Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în mașina de spălat, pentru ca rufele să capete un parfum deosebit, sau în apa cu care speli pe jos prin casă.

2. Ulei esențial de oregano

Cu proprietățile sale anti-inflamatorii, anti-fungice, anti-parazitare, anti-microbiene și antiseptice, uleiul esențial de de oregano este extrem de bun la casa omului. Nu trebuie folosit niciodată nediluat, și trebuie evitat pe perioada sarcinii sau alăptării.

– Infecții fungice
– Vânătăi
– Picior de atlet
– Entorse
– Dureri de artrită
– Fibromialgie
– Tendinita
– Chisturi
– Negi
– Candidă
– Zona zoster
– Herpes

Diluat în apă, uleiul de oregano devine un spray anti-bacterian fantastic care poate fi difuzat în casă. Uleiul nediluat poate provoca iritații ale pielii, de aceea trebuie să purtați mănuși dacă aveți de gând să-l folosiți în scop de curățare a casei.

3. Ulei esențial de arbore de ceai

Acest ulei este unul din cele mai benefice, pe care trebuie să le avem în casă. A fost deseori numit un “o farmacie într-o sticlă”. Poate fi utilizat extern, pentru tratarea următoarelor probleme:

– Picior de atlet
– Dermatite
– Eczeme
– Acnee
– Herpes
– Ciuperca unghiei
– Negi
– Înțepături de insecte

Se pot adăuga câteva picături de ulei de arbore de ceai în șamponul obișnuit, pentru a combate mătreața, păduchii și boala de piele numită psoriazis.

4. Ulei esențial de eucalipt

Originar din Australia, acest ulei esențial are proprietăți dezinfectante remarcabile. Poate fi folosit pentru:

– Atenuarea congestiei din piept, crize de astm (se masează pieptul cu puțin ulei)
– Dureri de fibromialgie (se freacă zona afectată cu puțin ulei, de câteva ori pe zi)
– Răceli (se adaugă 1-2 picături de ulei în apă clocotită, pentru inhalație)
– Zona zoster (se aplică sub formă de compresă, pe pielea afectată, pentru accelerarea procesului de vindecare și ușurarea durerilor)

5. Ulei esențial de lămâie

Acesta este unul din cele mai bune uleiuri esențiale pentru utilizare la domiciliu, deoarece are foarte multe aplicații, atât ca detergent, cât și ca dezinfectant pentru corp.

– Halenă (se adaugă câteva picături de ulei într-un pahar cu apă și se face gargară)
– Mătreață (se adaugă câteva picături în sticla de șampon)
– Anxietate (se adaugă câteva picături în cada cu apă caldă)
– Bacterii (se amestecă cu gel de aloe vera și se aplică pe mâini, ca dezinfectant și antibacterian)

Nu aplica uleiul pe piele cu 12 ore înainte de expunerea la soare.

6. Ulei esențial de mușețel

Blând și liniștitor, uleiul de mușețel este un calmant natural, cunoscut din timpul epocii romane. Mușețelul poate face minuni în calmarea nervilor. Se poate folosi extern, diluat sau pur, pentru:

– Furunculele
– Piele uscată
– Eczemă
– Dermatită
– Acnee
– Înțepături de albine și viespi
– Tăieturi
– vânătăi

De asemenea, se poate difuza în cameră pentru a alunga insomnia, stresul și anxietatea, depresia și iritabilitatea, mai ales când aceste simptome sunt asociate cu sindromul premenstrual sau cu menopauza. Difuzat prin casă, uleiul de mușețel poate calma copiii hiperactivi.

7. Ulei esențial de mentă

Cei mai mulți dintre noi folosim menta sub formă de ceai, pentru a atenua o stare de greață sau un stomac deranjat. Câteva picături de ulei de mentă pot fi folosite sub formă de masaj abdominal, pentru calmarea crampelor la stomac și a stărilor de greață.

– Congestie bronșică, crize de tuse (se aplică pe piept și gât câteva picături de ulei pentru un efect calmant și decongestionant)
– Picioare obosite (se adaugă 1-2 picături în apă rece, pentru o baie de picioare)
– Mirosul încălțămintei (se pulverizează puțin ulei în pantofi pentru a elimina mirosurile neplăcute)

8. Ulei esențial de cuișoare

Uleiul de cuișoare a fost folosit pentru problemele dentare timp de secole, și astăzi este considerat unul din cele mai bune tratamente naturiste disponibile pentru durerile de dinți, boli ale gingiilor, herpes și afte bucale. Uleiul de cuișoare trebuie întotdeauna diluat deoarece este foarte puternic. Nu trebuie utilizat de cei care au o piele foarte sensibilă.

– Picior de atlet
– Erupții cutanate
– Răni și tăieturi
– Infecții fungice
– Durere de urechi (se introduce în ureche un tampon de bumbac înmuiat în ulei)
– Înțepături de insecte
– Vânătăi

Pentru uz casnic, amestecă-l cu puțin bicarbonat de sodiu și aplică-l pe covor înainte de a aspira, pentru a scăpa de purici.

9. Ulei esențial de tămâie

Uleiul de tămâie a fost găsit în mormântul regelui Tutankhamon, fiind considerat de vechii egipteni un ingredient de mare valoare. Extern, se poate utiliza pentru:

– Acnee
– Negi
– Tăieturi sau zgârieturi
– Furunculele
– Cicatrici
– Chisturi
– Înțepături de insecte

Acest ulei poate fi difuzate în casă pentru atenuarea stresului și reducerea migrenelor și durerilor de cap, pentru respingerea țânțarilor și muștelor. Mirosul său poate ajuta de asemenea la atenuarea atacurilor de panică, anxietate, depresie sau insomnie.

10. Ulei esențial de grapefruit

Uleiul de grapefruit poate fi folosit extern în foarte multe scopuri:

– Umflarea ganglionilor limfatici
– Ten și păr gras
– Celulită
– Acnee
– Migrene, tensiune psihică (se masează fruntea și tâmplele)

Pentru obținerea unui deodorant natural, se amestecă 1 picături de ulei cu bicarbonat de sodiu și apă. Pasta se aplică la axile cu un disc de bumbac.

Nu aplica uleiul pe piele cu 12 ore înainte de expunerea la soare.

Înainte de a utiliza orice tip de ulei esențial, este bine să vă documentați mai bine cu privire la modul de utilizare și la gradul de toxicitate. De pildă, uleiul esențial de lămâie trebuie ținut departe de pisici.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]