Ceaiul de LEVĂNȚICĂ – util în ANXIETATE, INSOMNIE, afecțiuni RESPIRATORII, tulburări DIGESTIVE

Florile frumos parfumate ale lavandei sunt utilizate în scop terapeutic de secole. Sunt bogate în compuși medicinali activi puternici.

Cel mai des, levănțica este folosită sub formă de ulei, însă o putem prepara și utiliza și sub formă de ceai sau tinctură.

Ceai de Levănțică

Contra insomniei

Florile uscate sau proaspete se zdrobesc și se pun la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat până când se răcește. Doar aroma acestui ceai ajută la relaxarea celor încordați, care nu pot adormi. Ceaiul de levănțică induce un somn profund și odihnitor.

Profesorul Constantin Milică recomandă asocierea florilor de lavandă cu flori de sunătoare, pentru a obține un somnifer natural mult mai eficient. Plantele se amestecă în cantități egale. Se folosesc 1-2 lingurițe la 1 cană de apă clocotită. Se beau câte 2 ceaiuri calde pe zi. Cura durează 3-4 săptămâni.

Anxietate

Un ceai mult mai complex și puternic împotriva insomniei și a stărilor de anxietate este cel preparat din flori de lavandă, flori de mușețel și flori de iasomie. Se amestecă în părți egale.

Se pun 2-3 grame de flori uscate la infuzat în 200 ml de apă clocotită. Se lasă 5 minute la infuzat și se strecoară. Se pot consuma câte 2-3 căni pe zi, între mese, iar una înainte de culcare.

Afecțiuni respiratorii

Se desprind florile de pe două fire de lavandă și se pun la infuzat într-o cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat câte minute și se strecoară, apoi se îndulcește cu miere. Se consumă câte 3-4 căni pe zi.

Probleme digestive

Se recomandă atât infuzia, câte 2-3 căni pe zi, cât și vinul de lavandă. Acesta se obține astfel: se pun 20-30 g de flori într-un borcan de sticlă, se toarnă peste ele 1 litru de vin roșu, se închide ermetic și se lasă la macerat 2 săptămâni. Se bea câte 1 păhărel (30-50 ml), de 2 ori pe zi.

Afecțiuni externe

Infuzia de lavandă poate fi utilizată și extern, sub formă de spălături locale, comprese sau badijonări. Se prepară o infuzie mai concentrată, dintr-o lingură de flori și 200 ml de apă clocotită.

Se folosește în tratamentul rănilor, plăgilor, ulcerațiilor, infecțiilor pielii. Este utilă și în problemele tenului, precum acnee sau cuperoză.

Atenție, este periculos să combinați preparatele din lavandă cu sedative sintetice. 

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Doxologia, Lavanda, un calmant natural desăvârşit: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/lavanda-un-calmant-natural-desavarsit

2. Herbwisdom, Lavender Benefits: http://www.herbwisdom.com/herb-lavender.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.