SALVIA este remarcabilă în afecțiunile CEREBRALE și NERVOASE

Salvia are numeroase aplicații terapeutice, fiind benefică în afecțiunile sistemului nervos, circulator, respirator, digestiv și endocrin.

Fitoterapeutul Constantin Milică susține că salvia are efecte tonice asupra persoanelor vârstnice, convalescente, slăbite și asupra copiilor debili.

Salvia

Indicații terapeutice

– nervozitate, astenie nervoasă
– depresie psihică, oboseală mentală
– surmenaj
– tulburări de memorie
– dureri de cap și migrene
– tremur ale extremităților în Parkinson
– epilepsie
– paralizie

Studiile au arătat că salvia are efecte bune în tulburările de memorie, depresie și ischemie cerebrală. Diferite specii de salvie au fost folosite din vechime pentru stimularea funcțiilor mentale intrate în declin, precum se întâlnește în cazul bolnavilor de Alzheimer.

Salvia îmbunătățește memoria, cogniția și buna dispoziție, crește vigilența și induce totodată o stare de calm.

Datorită antioxidanților conținuți, salvia distruge radicalii liberi și prin aceasta combate bolile cronice și tulburările asociate cu îmbătrânirea.

La vârstnici, salvia are efecte revigorante, nu doar asupra psihicului, ci și la nivel fizic. Este utilă și în durerile reumatice, gută, circulație proastă și boli cardiovasculare (previne infarctul, reglează tensiunea arterială).

Mod de utilizare

Cel mai simplu mod de preparare a salviei este infuzarea acesteia în apă clocotită. Se folosesc de regulă 1-2 lingurițe de plantă uscată (flori și frunze) la 1 cană de apă (250 ml). Se lasă un sfert de oră la infuzat, apoi se strecoară.

Se pot consuma câte 2 căni pe zi. Infuzia se administrează cu înghițituri rare.

În afecțiunile sistemului nervos se poate folosi și vinul de salvie. Acesta se prepară foarte ușor. Se pun 80 g de frunze de salvie uscate și mărunțite la macerat într-un borcan cu 1 litru de vin alb. Se lasă 10-14 zile, apoi se strecoară. Se iau câte 2-3 linguri după fiecare masă.

Persoanele depresive și copiii slăbiți pot face băi cu salvie. Se pun 2 mâini de frunze de salvie în apă rece și se lasă peste noapte. A doua zi, maceratul se încălzește ușor, apoi se strecoară și se adaugă în apa din cadă.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. http://www.farmacia-verde.ro/2010/07/04/salvia-cel-mai-eficient-digestiv-natural/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.