MAGNEZIUL – la fel de bun ca medicamentele ANTIDEPRESIVE

Printre simptomele pe care lipsa de magneziu le produce se numără și cele care afectează creierul sau sistemul nervos: anxietate, agitație, iritabilitate, tulburări de somn sau neuropsihiatrice. Studiile au arătat că acest mineral afectează sănătatea mentală.

Toate organele corpului nostru au nevoie de magneziu pentru a funcționa la parametri normali, îndeosebi inima, mușchii și rinichii. Sute de reacții din corp sunt activate de acest mineral.

magneziu depresie

Magneziu – Depresie

Deși acest mineral se găsește în multe alimente (cereale integrale, nuci, migdale semințe, legume și verdețuri, banane, ciocolată neagră), procesele de rafinare intensă aplicate în ultimii zeci de ani a dus la reducerea concentrației de magneziu din alimente cu aproape 80%. Doar 16% din cantitatea de magneziu din grâul integral se regăsește în făina albă rafinată.

Nici solul, nici apa nu mai sunt la fel de bogate în minerale precum erau acum câteva sute de ani. La toți acești factori se mai adaugă și obiceiurile noastre alimentare greșite, care împiedică absorbția unei doze optime de magneziu în corp: consumul excesiv de cafea, băuturi răcoritoare, alcool, tutun și alimente bogate în sodiu.

Magneziul și stările depresive

Numeroase cercetări au demonstrat că există o legătură importantă între carența de magneziu și stările anxioase/depresive. Un studiu realizat în anul 1968 a arătat că deficitul de magneziu poate cauza depresie, tulburări de comportament, dureri de cap, crampe musculare, ataxie, psihoză și iritabilitate. Toate aceste stări se corectează prin refacerea nivelurilor de magneziu.

Potrivit Universității din Maryland, un nivel neadecvat de magneziu în corp poate duce la scăderea nivelurilor de serotonină, și implicit la depresie.

Un studiu a arătat că magneziul este la fel de eficient precum medicamentele antidepresive triciclice în tratarea depresiei la persoanele cu diabet.

Un studiu realizat în 2006 a arătat că suplimentarea cu magneziu a accelerat procesul de recuperare a persoanelor cu depresie majoră (în mai puțin de 7 zile). Participanții au primit câte 125-300 mg de magneziu la fiecare masă și seara, înainte de culcare.

Magneziul are efecte calmante asupra sistemului nervos datorită faptului că blochează receptorii unui aminoacid din creier (N-metil D-aspartat) care în cantități mari acționează ca o excitotoxină (omoară celulele nervoase prin faptul că le supraexcită).

Magneziul suprimă de asemenea capacitatea hippocampusului (zona din creier asociată cu memoria) de a stimula eliberarea de cortizol în creier și reduce reactivitatea glandelor suprarenale, care semnalizează creierul să pompeze adrenalina.

Acest mineral acționează întocmai ca o barieră la nivelul sângelui și creierului, prevenind pătrunderea hormonilor de stres în creier.

Suplimentele cu magneziu s-au dovedit benefice și în tratarea migrenelor, leziunilor cerebrale, ideilor de suicid, stărilor de iritabilitate, insomnie, apatie și depresie post-partum, abuzului de alcool, cocaină și tutun, pierderilor de memorie pe termen scurt și IQ-ului redus.

Surse articol:
1. http://www.organicauthority.com/this-mineral-deficiency-causes-anxiety
2. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/magnesium
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16542786
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950577
5. https://www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201106/magnesium-and-the-brain-the-original-chill-pill
6. http://www.psychiatryadvisor.com/therapies/magnesium-an-essential-supplement-for-psychiatric-patients/article/362253/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.