SOCATĂ – rețetă mănăstirească, folositoare în curele de dezintoxicare pentru diferite boli

Socul este un detoxifiant extraordinar pentru corpul nostru. Datorită acțiunii sale depurative profunde și a efectelor anti-inflamatoare, socul și preparatele din flori de soc au succes în tratarea afecțiunilor articulare (reumatism și gută), uro-renale (cistită, litiază urinară), respiratorii, alergice sau cutanate (psoriazis, dermatoză atopică).

Floare de Soc

Floare de Soc

Socată – rețetă tradițională

Ingrediente

• 10 flori de soc
• 1 kg de zahăr brun brut
• 4-5 lămâi
• 8 litri de apă de izvor

Preparare

Într-o oală mare, se pune 1 kg de zahăr brun, 3 litri de apă și zeama proaspăt stoarsă de la 1 lămâie. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă un sfert de oră.

Se pune acest amestec într-un borcan de sticlă de 10 litri. Se adaugă restul de 5 litri de apă rece, zeama și coaja de la celelalte 3 lămâi și florile de soc. Se amestecă totul cu o lingură de lemn și se acoperă borcanul cu o bucată de tifon. Nu se folosește drojdie de bere, pentru ca socata să aibă un gust mai plăcut și să se păstreze mai bine.

Vezi reteta de Socata cu Miere şi Lămâie

Se lasă 3-4 zile la fermentat, amestecând în lichid cu lingura de lemn de 3-4 ori pe zi. După acest interval, socata va deveni puțin acidulată, ca un sifon. Se strecoară în sticle care se astupă cu dopuri de plută. Se păstrează la frigider sau alt loc rece.

Socată - Rețetă Tradițională

Socată – Rețetă Tradițională

La deschiderea sticlelor, socata va face spumă întocmai ca o șampanie. Rezistă la rece până la 3-4 luni.

În scop terapeutic, se poate bea câte 1 pahare, de 3-4 ori pe zi.

Pentru a avea o culoare mai frumoasă și un gust mai aromat, se caramelizează 150 g de zahăr brun. Când începe să facă spumă, se adaugă 500 ml din amestecul pregătit la început (apă, zahăr și lămâie). Se lasă apoi să fiarbă până când se topește caramelul. Se adaugă apoi în borcan și se amestecă bine.

Sursă: „Leacuri Mănăstirești”, Mariana Borloveanu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Este f.f. racoritoare !!!!!

  2. Cu flori de soc uscate, se poate face?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.