LIPSA de MAGNEZIU este mai periculoasă decât s-a crezut până acum

Deși lipsa de calciu pare să fie preocuparea principală din sfera deficitelor nutriționale, importanța magneziului este mult mai vitală în ceea ce privește menținerea sănătății și prevenirea bolilor.

Lipsa de Magneziu

Lipsa de Magneziu

Lipsa de magneziu afectează profund sănătatea

Consecințele lipsei de magneziu din corp au fost semnalate în anul 1956, deși importanța acestui mineral era bine cunoscută în antichitate. Grecii antici foloseau magneziul pentru tratarea unor afecțiuni. Noi cercetări publicate în Jurnalul BMC Bioinformatics arată că rolul magneziului în sănătate este mult mai de complex decât s-a crezut inițial.

Fără magneziu, nici o formă de viață nu ar putea exista. Deși se știa până acum că acest mineral este implicat în peste 300 de enzime din corpul uman, un studiu recent sugerează că lipsa de magneziu poate afecta la nivel profund o gamă mult mai largă de structuri biologice decât s-a estimat până acum.

Cercetătorii au detectat nu mai puțin de 3,751 de locuri de legare a magneziului cu proteinele umane, arătând astfel că prezența sau absența acestui mineral în corp poate altera proteinele, modificând astfel statusul de sănătate.

Boli asociate cu lipsa de magneziu

În fiecare an apar circa 2.000 de studii noi pe importanța magneziului. În ultima jumătate de secol au fost indexate peste 100 de beneficii ale acestui mineral. Deficitul de magneziu a fost detectat la majoritatea bolnavilor din categoriile de mai jos:

  • Fibromialgie
  • Fibrilație atrială
  • Diabet de tip 2
  • Depresie, anxietate, atac de panică
  • Sindromul oboselii cronice
  • ADHD
  • Epilepsie
  • Migrene
  • Parkinson
  • Tulburări de somn
  • Migrene
  • Osteoporoză
  • Sindromul premenstrual, infertilitate
  • Dureri în piept (angină)
  • Aritmii cardiace
  • Boli ale arterelor coronariene și ateroscleroză
  • Hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare
  • Astm
  • Boli de rinichi
  • Cistită
  • Carii dentare

Unele cercetări au arătat că există o legătură directă între niveluri mari de magneziu și o densitate osoasă minerală mai mare și un risc mai mic de diabet, pre-diabet și cancer colorectal.

Simptomele lipsei de magneziu

Lipsa de magneziu a fost numită „deficitul invizibil”, din cauză că doar 1 procent de magneziu din corp este distribuit în sânge, și de aceea testele de sânge nu pot depista această carență. Din acest motiv, lipsa de magneziu trece de multe ori nedepistată și netratată.

Primele semne ale lipsei de magneziu sunt: lipsa apetitului, durerile de cap, greața, oboseala și slăbiciunea.

– Oboseală nejustificată, slăbiciune, letargie
– Stres, depresie, insomnie, lipsă de concentrare
– Dureri de cap
– Palpitații
– Cârcei, crampe și spasme musculare (tetanie)
– Tremor la nivelul membrelor, pleoapelor, buzei
– Unghii și păr fragil, căderea părului
– Tulburări de comportament
– Iritabilitate, anxietate
– Tulburări de memorie
– Lipsă de apetit, anorexie
– Greață, vomă
– Vertij, amețeală
– Dificultatea de a înghiți

Alimentele cu cel mai bogat conținut de magneziu

Cele mai bune surse de magneziu sunt cu siguranță alimentele, în special verdețurile (spanacul, kale), semințele, nucile, fasolea și cerealele. Verdețurile pot fi asimilate mult mai ușor dacă sunt consumate crude, în salate, sucuri sau smoothie-uri verzi. Doza de magneziu pentru alimentele listate mai jos a fost calculată la o porție normală de 100 mg:

– Tărâțele de ovăz (781 mg)
– Alga de mare agar (770 mg)
– Frunzele de coriandru (694 mg)
– Arpagicul (640 mg)
– Semințele de dovleac (535 mg)
– Cacaua crudă (499 mg)
– Busuiocul (422 mg)
– Semințele de in (392 mg)
– Semințele de chimion (366 mg)
– Nucile braziliene (376 mg)
– Pătrunjelul (372 mg)
– Semințele de susan (346 mg)
– Migdalele și untul de migdale (303 mg)
– Făina de soia (290 mg)
– Nucile caju (273 mg)
– Zerul (176 mg)
– Prazul (156 mg)
– Peștele (156 mg)
– Bananele (108 mg)
– Meiul (106 mg)
– Ceapa eșalotă (104 mg)
– Somonul crud (95 mg)
– Ceapa (92 mg)
– Kale (88 mg)

Trebuie reținut faptul că din cauza degradării solului, mai mult de jumătate din cantitatea de magneziu prezentă în mod natural în alimente s-a pierdut. Dacă acum 100 de ani puteam găsi 500 mg de magneziu în sol, astăzi găsim cel mult 200 mg. Citește mai multe despre acest subiect în acest articol.

Băile cu sare amară (sare Epsom) sunt de asemenea un mod eficient de a absorbi magneziul prin piele și de a crește nivelul acestui mineral în corp. Citește mai multe despre asta în acest articol, sau  despre uleiul de magneziu, și cum se poate prepara acasă.

Pentru cei care au nevoie de doze mai mari de magneziu, există suplimentele cu magneziu disponibile în farmacii, care se vor lua la recomandarea medicului.

Vă recomandăm și articolul: Lipsa de Magneziu – O Cauză Ascunsă a Bolilor 

____________________________________________________________________________________

Surse articol:

1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439678/
2.http://www.greenmedinfo.com/blog/magnesiums-importance-far-greater-previously-imagined?page=2
3.http://www.collective-evolution.com/2015/02/13/why-a-magnesium-deficiency-is-invisible-how-its-affecting-your-health-right-now/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Eu imi tratez ciocurile din calcai cu ulei de magneziu! Si asa, am scapat de operatie!

  2. Da sunt diabetica cu ff multe probleme apărute în lipsa de ca si mg ,sunt corecte simptomele redactae,dar nici legumele nu m-ai sunat bio și suplimentele la justa valoare.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.