Infecțiile cu streptococi: simptome, tipuri și tratamente naturiste

Streptococii sunt germeni care trăiesc în mod natural în corpul nostru, făcând parte din flora microbiană – de pildă a cavității bucale sau a intestinului. Însă atunci când pătrund în sânge sau când se colonizează, streptococii devin periculoși pentru sănătate.

Infecție cu Streptococ

Infecție cu Streptococ

Există în jur de 18 grupe de streptococi, clasificate în multe serotipuri, numerotate de la A la T. În urma cercetărilor realizate în ultimii ani s-au descoperit foarte multe grupe noi de streptococi patogeni în afară de grupa A: streptococul B, C, D, G, F etc.

Streptococul de grup A 

Este cel mai popular, și poate cauza foarte multe tipuri de infecții:

– ORL (faringită, amigdalită, rinită, sinuzită, otită, mastoidită, adenoitită)
– Respiratorii (laringită, bronșită pneumonie)
– Cardiovasculare (endocardită, pericardită)
– Osteoartriculare
– Cutanate (abces, impetigno, flegmon, erizipel)
– Digestive (toxiinfecție, apendicită, colecistită, peritonită, abces)
– Genito-urinare (infecții renale, vezicale, uterine)
– Ale sistemului nervos (meningită)
– Scarlatină
– Septicemie
– Fasciită necrozantă
– Șoc toxic

Infecțiile produse de streptococii de grup A sunt sunt cele mai periculoase, deoarece sunt contagioase. Tratamentul nu trebuie făcut acasă, fără consultul și sfatului unui medic.

Simptome 

Simptomele unei infecții cu streptococ depind de tipul de infecții:

Infecție în gât (sau faringită streptococică, manifestată prin durere în gât, gât roșu cu pete albe sau puroi, amigdalite umflate, ganglioni moi sau umflați la nivelul gâtului, dificultate la înghițire, amigdale roșii și umflate, cefalee, mâncărimi, pierderea poftei de mâncare)

Infecții ale pielii:
– Impetigo (leziuni roșii, vezicule în jurul nasului, gurii, pe brațe, pe corp sau pe picioare, nedureroase, care produc mâncărime, lăsând cruste groase)
– Celulită (piele umflată, roșie, dureroasă, fierbinte la nivelul picioarelor, simptomele se pot dezvolta în orice zonă a corpului, stare generală de rău, temperatură ridicată, greață, frisoane)

Infecție în urechea internă (durere severă de cap, temperatură mare peste 38 de grade celsius, simptome de gripă la copii, precum vomă sau lipsă de energie, auz slăbit)

Sinuzită (nas înfundat sau nas care curge, durere la nivelul feței care se agravează la mișcarea capului, temperatură mare)

Infecții invazive cu streptococi:
– Pneumonie (tuse persistentă, dificultate respiratorie, durere în piept)
– Septicemie (o infecție a sângelui, manifestată prin temperatură ridicată, ritm rapid al inimii, respirație rapidă)
– Meningită (o infecție a stratului protector al creierului, manifestată prin durere de cap, vomă, gât înțepenit, sensibilitate la lumină, erupție roșie pătată)

Streptococul de grup B

Localizat în rect, unde produce infecții genitale. Din acest motiv, 20% din femeile însărcinate și 40% din nou-născuți pot fi contaminați cu streptococ B. În majoritatea cazurilor de infecție cu streptococ B la nou-născuți, boala se instalează la câteva ore de la naștere. Streptococul B se poate instala și la persoanele cu imunitatea scăzută, sau la vârstnici, cauzând pneumonie, endocardită, artrită, infecții urinare, celulită sau chiar septicemie.

Simptome 

Deși îi afectează în mare parte doar pe nou-născuți, infecția cu streptococ B se poate răspândi rapid și cauza infecții severe. Acestea se dezvoltă de obicei în primele 12 ore sau zile de la naștere:

• moleșeală, nu răspunde la comenzi
• lipsă de poftă de mâncare (hrănire săracă)
• grohăit în timpul respirației respirație
• respirație neobișnuit de lentă sau rapidă
• ritm cardiac anormal de lent sau rapid
• iritabilitate
• o temperatură neobișnuit de mare sau mică

Infecțiile streptococice de tip respiratorii apar mai ales în anotimpul rece, începând cu sfârșitul toamnei, până la începutul primăverii. Se transmit pe cale respiratorie (bolnavul vorbește, strănută sau tușește), sau prin contact (atingerea obiectelor contaminate). Pe de altă parte, infecțiile streptococice ale pielii (impetigo) se produc mai ales vara.

Tratament pentru streptococi

Infecția streptococică se poate complica și deveni periculoasă doar dacă nu este tratată în mod corespunzător. Pentru diagnostic trebuie mers la medicul de familie pentru a indica mai departe un examen de specialitate, în funcție de tipul de infecție: ORL, dermatologice, reumatologie, boli infecțioase.

Tratamentul clasic al infecțiilor cu streptococi este de natură antibiotică. Medicii atrag atenția asupra faptului că tratamentul cu antibiotice trebuie urmat în totalitate, chiar dacă simptomele infecției dispar la câteva zile de administrarea antibioticelor. Cu toate acestea, din cauza varietății de tipuri de streptococi, bacteriile pot deveni rezistente la antibiotice, infecțiile pot deveni recidivante, iar răspândirea lor mult mai periculoasă.

Medicina alternativă recomandă unele plante cu proprietăți bacteriostatice, antibiotice, antivirale sau bactericide, similare sau chiar superioare antibioticelor de sinteză. Consultați medicul înainte de a urma un tratament naturist pentru streptococ.

• Ulei esențial de salvie (pentru streptococ de grup A)
• Ulei esențial de eucalipt (pentru streptococ betahemolitic de grupa A)
• Frunze de măslin (pentru streptococ, stafilococ auriu, E. coli, enterococi, virus gripal, herpes, candidă)
• Biosept plus (produs naturist cu ulei de arbore de ceai și cuișoare, se iau câte 2-5 picături, de 3 ori pe zi, după masă, într-o linguriță cu miere; se poate da și copiilor peste 3 ani)
• Biosept forte (produs naturist pe bază de ulei esențial de cimbru și cuișoare, se iau câte 2-3 picături, de 3 ori pe zi, după masă, într-o linguriță de miere; este contraindicat copiilor sub 7 ani și femeilor care sunt gravide sau care alăptează)

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. in infectii, tratamentul alopat combinat cu tratament naturist are rezultate mult mai bune

  2. Streptococii nu se trateaza naturist..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]