Intoxicatia cu metale grele – semne si simptome

intoxicatieIntoxicatia cu metale grele reprezinta o afectiune care necesita tratament de urgenta si care poate sa puna viata pacientulului im pericol. Se poate manifesta atat in forma acuta cat si cronica, semnele si simptomenle fiind diferite in functie de metalul cu care s-a produs intoxicatia. Tratamentul consta in pasuri de urgenta ce ajuta la anihilarea efectelor si la eliminarea metalului din organism.

Cele mai importante si des intalnite metale grele ce pot sa patrunda in organism prin diferse cai provocand grave intoxicatii sunt: plumb, mercur, arsenic, candiu  si chiar aluminiu.

Intoxicatia apare in momentul in urma unei expuneri indelungate intr-un mediu impregnat cu astfel de metale sau in urma ingerarii accidentale sau voite a acestora.

Organismul este dotat cu o serie de „filtre de epurare” care sunt specializate in eliminare metalelor grele din organism fara a produce nicio leziune functionarii acestuia. Atunci cand in organism patrunde o cantitate mare de matale grele sau mai ales atunci cand persoana expusa intr-un astfel de mediu toxic sufera de o boala cronica sau a sistemului imun, substantele nocive nu reusesc sa fie complet eliminate ramanand in organism si provocand grave daune.

Modurile de patrundere a metalelor grele in organism sunt reprezentate de inhalarea lor, inghitirea sau chiar patrunderea pasiva prin piele si mucoase. Atunci cand expunerea la metale grele este continua dar concentratia lor este scazuta, persoana poate sa dezvolte in timp o intoxicatie cu metale grele cronica. Insa daca expunerea se face intr-un mediu concentrat in astfel de substante, intoxicatia este acuta si devine mult mai periculoasa, putand sa puna viata pacientului in pericol.

In ceea ce priveste semnele si simptomele acestei afectiuni, trebuie sa vorbim despre un tabolu clinic comun si un altul specific anumitor metale grele-n parte.

SEMNE SI SIMPTOME GENERALE – INTOXICATIA CU METALE GRELE

  •  greata, varsaturi, balonare, diaree,
  • dureri musculare si articuloare,
  • stari de oboseala cronica,
  • stari de ameteala si chiar lipotimie,
  • tulburari de vedere si echilibru.

SEMNELE SI SIMPTOMELE INTOXICATIEI CU PLUMB

  • Dureri puternice de cap
  • anemie marcanta
  • hipertensiune arteriala refractara la tratamentul de baza
  • convulsii si pieredea constiintei
  • scadere in greutate
  • insuficienta renala

SEMNE SI SIMPTOME INTOXICATIA CU MERCUR

  • senzatie de gust metalic in gura
  • dezvoltare de ulcer gastic perforat
  • tulburari neurologice preucm depresii puternice sau iritabilitate
  • scaderea fortei musculare si aparitia tremorului.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – INTOXICATIA CU METALE GRELE

Pentru ca tabolul clinic al intoxicatiei cu metale grele este destul de vag, diagnosticul se suspicioneaza destul de tarziu. Confirmarea lui se pune pe baza analizelor de sange sau de orice alta secretie in care se gaseste urme de metal care pot fi incriminate pentru simptomatologia produsa.

Tratamentul in cazurile acute sau foarte grave consta in administrarea urgenta si intravenoasa de vitamina C, minerale si de substante tampon. Se poate ajunge pana la dializare, pentru eliminarea metalului din organism. In cazul intoxicatiei cronice, se apeleaza la un tratament de sustinere care sa ajute organismul sa lupte impotriva inamicului.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]