Ocluzia intestinala – cauze, simptome, tratament

Ocluzia intestinala reprezinta o afectiune a tractului digestiv reprezentata de obstructia intestinului subtire sau gros si impiedicarea eliminarii substantelor lichide sau solide. Simptomatologia este acuta si este reprezentata de dureri atroce abdominale, instite de greturi si varsaturi. Diagnosticul se confirma imagistic iar tratamentul este, de cele mai multe ori chirurgical.

Ocluziile intestinale pot fi functionale sau organice, in functie de modalitatea de aparitie.

Ocluzia intestinala functionala este provocata de o scadere a functionabilitatii intestinului. In acest caz nu exista niciun obstacol care sa impiedice evacuarea intestinului, de aceea interventia chirurgicala nu rezolva problema.colon cancer. Image shot 2009. Exact date unknown.

Cele mai importante cauze care duc la aparitia ocluziei intestinale functionale sunt:

  • complicatiile postoperatorii aparute la pacientii cu probleme digestive
  • infectiile abdominale acute sau cronice netratate
  • hemoragiile digestive masive sau cele repetate, indiferent de cauza lor
  • colicile puternice biliare sau renale.

Ocluzia intestinala organica este provocata de aparitia unui obstacol in calea de eliminare. Popular, aceasta afectiune este denumita si „intestine incurcate”. Obstacolul poate fi reprezentat de o tumora sau continut alimentar nedigerat.

Ocluzia intestinala poate fi subacuta, atunci cand continutul lichid sau solid, in functie de intestin, poate sa treaca cu dificultate si acuta atunci cand continutul nu poate sa depaeasca obstacolul. In cel din urma caz, obstructia nu intereseazza doar intestinul ci si vaselede sange, ceea ce va duce, in lipsa unui tratament corespunzator, la moartea tesutului sanatos, adica la necroza intestinului.

In cazul ocluziilor intestinale, riscul dezvoltarii unei periotonite prin ruperea peretelui intestinal este major.

SIMPTOME – OCLUZIA INTESTINALA

Cele mai importante si edificatoare simptome ale ocluziei intestinale sunt:

  • durerea, care poate sa apara acut sau insidios, avand caracter colicativ. La inceput se localizeaza la nivelul zonei afectate dupa cate iradiaza in intreg abdomenul
  • oprirea tranzitului intestinal. Oligoanuria (eliminarea a 200-500 ml urina in 24 ore) pentru ocluzia intestinului subtire si lipsa flatulentei in cazul ocluziei intestinului gros reprezinta simptome marcante ale acestei boli.
  • varsaturile sunt determinate prin imposibilitatea eliminarii rezidurilor intr-un mod normal. In stadii avansate ale ocluziei intestinului gros varsaturile vor contine material fecaloid.
  • marirea in volum a abdomenului, insotia de intensificarea zgomotelor hirdoaerice, reprezinta un alt simptom important prezent in aceasta boala si edifica staza substantelor reziduale.

Alte simptome pot sa apara in functie de complicatiile ce pot sa survina. Astfel socul septic , febra, hipotensiunea arteriala pot sa apara la scurt timp de la instalarea ocluziei intestinale complete.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – OCLUZIA INTESTINALA

Diagnosticul se suspicioneaza pe baza semnelor si simptomelor. Radigrafia simpla sau cea cu bariu va evidentia cu exactitate locul ocluziei, cauza sa si gravitatea.

Tratamentul este chirurgical si trebuie instituit de urgenta pentru evitarea complicatiilor. Aceasta interventie are ca si scop eliminarea obstructiei si daca este cazul, rezectia partii din intestin necrozate.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.