Sindromul uremic – cauze simptome, tratament

Sindromul uremic sau uremia reprezinta totalitatea semnelor, simptomelor si complicatiilor provocate de scaderea capacitatii rinichiului de epurare a substantelor toxice si cresterea nivelului lor in sange. Intoxicarea sangelui, produce grave complicatii care pot duce in scurt timp la deces. Diagnosticul este complex iar tratamentul este reprezentat de hemodializa.

RINICHI11ETIOLOGIE – SINDROM UREMIC

Organismul nostru, in urma proceselor fiziologice, elimina diferite substante toxice, care prin intermediul sangelui sunt duse la rinichi si epurate. In acest sens rinichiul actioneaza ca o sita. Atunci cand aceasta „sita” fiziologica devine ineficienta, in sange raman toti produsii toxici, intoxicandu-l.

Cea mai importanta substanta toxica ce se gaseste in sange, este ureea de aceea s-a convenit faptul ca cresterea cantitatii de toxine sa poarte numele de uremie.

Sindromul uremic apare dupa o lunga suferinta a rinichiului, fiind stadiul avansat al insuficientei renale cronice. Acesta afectiune poate sa apara insa si pe baza altor afectiuni precum: glomerulonefrite, pielonefrite, stari de deshidratare, nefropatii imune, amiloidoza, mielom multiplu, sindroame hemolitice.

SIMPTOME – SINDROM UREMIC

Sindromul uremic ataca intreg organismul ducand la aparitia unor semne si simptome foarte variante. Astfel cele mai importante manifestari ale uremiei sunt:

  • edemul pulmonar acut
  • respiratie cu miros de amoniac
  • hipertensiune maligna
  • pericardita uremica
  • sindromul picioarelor nelinistite
  • cefalee
  • convulsii
  • neuropatii

Cele  mai intalnite si grave complicatii ale sindromului uremic sunt:

  • hipoglicemie marcanta la pacientii care au ca si afectiune asociata diabetul zaharat
  • risc cresut de osteoporoza si deformari osoase
  • reactii violente la unele medicamente, din cauza scaderii puterii de filtrare
  • hemoragii spontane si puternice situate la nive gastro-intestinal, cutanat sau chiar cerebral
  • stop cardiac provocat de dezechilibrul marcant al electrolitilor sangvini

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – SINDROM UREMIC

Diagnosticul de sindrom uremic se suspicioneaza pe baza simptomatologiei si a istoricului pacientului, care ar trebui sa releve o afectiune renala cronica. Testele de baza in confirmarea acestui diagnostic constau in evidentierea cantitatii de uree si alti electroliti in sange si efectuarea clerance-ului de creatinina. Aceste teste vor putea sa evidentieze faptul ca rinichiul si-a pierdut capacitatea de filtarere.

Totodata se recomanda si o serie de alte teste importante care sa releve afectiunea de la baza sindromului uremic si stadiul in care se afla aceasta.

Tratamentul unic al acestei afectiuni este reprezentat de hemodializa. Aceasta consta in filtrarea artificiala, cu ajutorul unui aparat, a sangelui. Totodata se administreaza un tratament medicamentos care sa ajute la echilbarea electrolitica. Aceasta conduita terapeutica nu este de eradicare si doar de sustinere si impiedicare a aparitiei complicatiilor.

Transplantul renal reprezinta una dintre optiunile de eradicare a afectiunii renale, care va duce si la disparitia sindromului uremic. Din pacate insa, listele de ateptare pentru un eventual rinichi compatibil sunt foarte lungi.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.