Tonic pentru răceală – rețetă “incendiară”

Legumele și verdețurile ne oferă posibilitatea să preparăm adevărate elixiruri pentru sănătate.

Am ales o rețetă excepțională pe bază de oțet de mere și ingrediente naturale, un tonic anti-răceală și gripă care poate fi luat de la primele simptome.

Tonic pentru raceala – reteta incendiara

Imagine cu titlu sugestiv tonic pentru raceala – reteta incendiara: thedabblist

Rețetă tonic pentru răceală

Elixirul de mai jos ajută la descongestionarea căilor nazale și alungă complet semnele de răceală și gripă.

Combinația de ingrediente crește în mod natural forța sistemului imunitar și rezistența organismului.

Zeci de rețete asemănătoare au pe bază de oțet de mere sau alcool fost inventate de-a lungul timpului de diverse popoare, pentru a trata stările de gripă, răceală sau convalescență, slăbiciune și predispoziție la boli din cauza imunității scăzute.

INGREDIENTE

• 1 ceașcă de sfeclă roșie
• 3 linguri de rădăcină de hrean 
• 3 linguri de rădăcină de ghimbir 
• 3 linguri de pătrunjel proaspăt
• 1 ceapă
• 1 căpățână de usturoi
• oțet de mere

PREPARARE

În afară de hrean, ghimbir și sfeclă care se rad pe răzătoare, toate celelalte ingrediente se curăță/spală și se taie bucăți mici.

Se introduc toate legumele într-un borcan mare și peste ele se toarnă oțet de mere cât să se umple recipientul. Înainte de a fixa capacul ermetic, se verifică să nu fie bule.

Borcanul cu legume se pune la frigider și se lasă la macerat 2-4 săptămâni. Cu cât mai lungă este perioada de macerare, cu atât mai bine.

Atenție, borcanul nu trebuie deschis până la încheierea intervalului de timp ales pentru macerare.

La final, când toate legumele s-au macerat, se strecoară lichidul și se poate administra după caz și nevoie. Tonicul filtrat se păstrează la frigider. Rămășițele legumelor pot fi făcute pastă/sote și consumate ca atare.

ADMINISTRARE și EFECTE

  Se iau câte 2 linguri pe zi la primele semne sau bolii, sau ori de câte ori simțim că se apropie o gripă sau o răceală.

Oțetul de mere are proprietăți antioxidante și este considerat de multă lume un ingredient indispensabil din farmacia casei. Hreanul este un antibiotic natural, la fel ca ceapa și usturoiul.

Ghimbirul este un stimulent natural al sistemului circulator, iar sfecla roșie este bogată în antioxidanți, substanțe anti-inflamatorii, minerale și vitamine care crește hemoglobina și combate oboseala.

Pătrunjelul este o sursă bună de fier și Vitamina C, un purificator natural al sângelui și un antidot pentru bacteriile din corp.

Hreanul – precauții și contraindicații

Deși este atât de sănătos, hreanul nu poate fi consumat de orice persoană. Dacă este administrat în doze medicale, hreanul este sigur pentru consum.

Cu toate acestea, conține ulei de muștar, un compus extrem de iritant pentru mucoasa gurii, a gâtului, a nasului, a sistemului digestiv și a tractului urinar.

Poate cauza efecte secundare, precum stomac deranjat, vărsături cu sânge și diaree. Așadar, nu consumați hrean dacă suferiți de următoarele afecțiuni:

– ulcere stomacale sau intestinale

– boala intestinului inflamator

– infecții sau alte probleme digestive

– hipotiroidism (hreanul poate agrava simptomele)

– probleme cu rinichii.

Hreanul încetinește activitatea glandei tiroide.

Poate interacționa cu medicamentele care conțin levotiroxină, folosite pentru funcția scăzută a tiroidei (ex. Eutirox, Levoxil). Mai precis, îi reduce eficiența.

În urma aplicațiilor pe piele, hreanul poate cauza iritații, usturimi puternice și reacții alergice.

Pielea se unge în prealabil cu o cremă de gălbenele, și apoi se aplică compresele și cataplasmele, pentru a preveni iritarea.

Copiii mai mici de 4 ani nu trebuie să consume hrean, deoarece poate cauza probleme la nivelul tractului digestiv. Hreanul este contraindicat în doze mari pe perioada sarcinii și alăptării.

Precauții și contraindicații la consumul de oțet

Oțetul de mere conține în mare parte suc de mere. Prin fermentare, se formează acidul acetic – compusul care îi dă gustul acru și mirosul înțepător.

Din cază că are o cantitate foarte mare de acid, nu este recomandat să se bea ca atare. Poate cauza probleme serioase dacă este consumat în cantități mari.

Acidul poate deteriora dinții, poate irita gâtul, poate deranja stomacul.

Totodată, oțetul poate determina scăderea nivelurilor de potasiu, afectând astfel mușchii și nervii.

Acest ingredient poate interacționa cu medicamentele pentru diabet și boli cardiace, diureticele și laxativele.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]