Sindromul Horner – cauze, simptome, tratament

Sindromul Claude Bernard Horner reprezinta o suma de semne si simptome neurologice prezente doar pe jumătate din față. Simptomele afectiunii sunt specifice, prezente in triada. Cauza aparitiei sindromului Horner este reprezentata de intreruperea traiectului nervos. In unele cazuri afectiunea apare de la nasteri dar de cele mai multe ori se dobandeste-n timpul vietii.

horner

Vorbind despre cauzele ce duc la aparitia sindromului Horner atunci trebuie sa spunem faptul ca forma sa congenitala este destul de rara, afectand aproximativ un nou-nascut din 6000 si reprezentand 5% din toatalul cazurilor de sindrom Horner inregistrate in intreaga lume.

Sindromul Horner congenital este provocat de cele mai multe ori de administrarea de anticonceptionale, acetofenazina, lidocaina, morfina sau efectuarea unor vaccinuri inainte sau in timpul sarciinii.

Atunci cand ne referim la dobandirea acestei boli ne vom referi la grupuri de afectiuni ce pot sa duca la perturbarea activitatii unuia dintre cei trei neuroni de pe traiectul unui arc nervos. Astfel  sindromul Horner poate sa apare intr-o sumedenie de afectiuni cele mai importante si mai des intalnite fiind: meningita bazala, accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii, tumori situate la baza creierului, afectiuni ce duc la pierderea activitatii primului neuron de pe traiectul nervos.  Afectiunile urechii medii, neurobalastomul, anevrismul aortei ascendente, leziuni ale arterei subcalviculare, vor duce la incetinirea sau abolirea completa a functiei celui de-al doilea neuron. Disectia carodidei, herpes zoster, migrenele si cefaleele cluster ataca cel de-al treilea neuron, ducand la aparitia sindromului Horner.

Semnele si simptomele cele mai importante care caracterizeaza sindromul Horner sunt reprezentate in special de triada hemifaciala care cuprinde:

  • mioza unilaterala – micsorarea vizibila a pupilei unui singur ochi
  • anhidroza hemicefalica – lipsa transpiratiei pe o jumatate din fata
  • blefaroptoza unilaterala – caderea pleoapei peste un ochi cu imposibilitatea de a o controla.

Alete semne si simptome care pot sa apara la pacientii ce prezinta sindromul Horner sunt:

  • pierderea sensibilitatii la jumatatea de fata afectata
  • dificultati de vorbire
  • pierderi de echilibru si amenteli
  • roseata partii afectate
  • tuse insotita cu hemoptizie
  • durere la nivelul membrului superior din partea afectata.
  • in cazul afectarii congenitale copilul va avea un iris caprui si altul albastru

Diagnosticul se pune in urma testelor clinice de baza. De obicei sindromul Horner nu impune dificultati in ceea ce priveste diagnosticul deoarece semnele si simptomele sunt evidente si reprezentative. Totodata pentru a decela cauza care a dus la instalarea afectiunii se efectueaza o anamneza stricta si unele teste care sa deceleze afectiunea de baza.

Tratamentul se ocupa de afectiunea in sine. Odata tratata aceasta va duce la disparitia sau ameliorarea simptomelor cauzate de sindromul Horner. Din pacate insa in cazurile congenitale tratamentul nu duce la disparitia si nici chiar la ameliorarea simptomatologiei. Complicatiile tin de afectiunea de baza.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]