Sindromul Picioarelor Neliniștite – Simptome, Cauze, Tratamente Naturiste

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune reală, manifestată ca un îndemn incontrolabil de a mișca picioarele, mai ales seara, dând astfel tulburări de somn. Deși nu este o boală periculoasă, ea poate afecta calitatea vieții, mișcarea și somnul.

Sindromul picioarelor neliniștite – Simptome și cauze
Sindromul Picioarelor Neliniștite – Tratamente Naturiste (sxc.hu)

Sindromul Picioarelor Neliniștite – Tratamente Naturiste (sxc.hu)

Sindromul picioarelor neliniștite (SPN), de asemenea numit și sindromul Ekbrm, este o tulburare neurologică ce afectează un procent foarte mare de oameni. Apare mai ales la femeile în vârstă decât la bărbați.

Simptomele sunt mai proeminente pe timpul nopții, în starea de relaxare sau repaus, sau când corpul se află în poziție de șezut sau culcat.

-Senzație inconfortabilă persistentă la nivelul membrelor inferioare
-Nevoia presantă de a mișca picioarele
-Incapacitatea de a adormi
-Tulburări de somn
-Mișcări involuntare, aproape spasmodice ale membrelor inferioare în timpul nopții
-Senzație de furnicături, înțepături, mâncărimi, sau curent electric la nivelul oaselor

Deși cauza acestei afecțiuni rămâne o necunoscută pentru medici, cercetările înclină spre tulburarea nivelului de dopamină. Această substanță chimică este produsă în mod natural la nivelul creierului, și are implicații în coordonarea mișcărilor.

Nivelul dopaminei tinde să scadă seara, de unde și accentuarea simptomelor în timpul serii și nopții. Poate fi vorba de asemenea de o lipsă de fier în organism, dat fiind faptul că acest mineral este implicat în producția de dopamină.

Sindromul picioarelor neliniștite mai poate fi cauzată de sarcină, obezitate, fumat, anemie, boli nervoase, diabet, insuficiență renală, hipertensiune arterială sau alte boli de inimă.

Sindromul picioarelor neliniștite - Tratamente naturiste

Medicamentele prescrise de medic pot ajuta la tratarea problemei, însă se pot încerca remedii naturiste pentru calmarea picioarelor și obținerea unui somn bun, fără efecte secundare.

1. Oțet de mere

Oțetul de mere este un aliment alcalin care poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului din organism, precum și la îmbunătățirea absorbției de substanțe nutritive. Se pune o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă călduță și se bea încet, cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. Alternativ, se pot face și frecții ale picioarelor cu oțet de mere în fiecare seară.

2. Băi de picioare fierbinți și reci

Utilizarea alternativă de apă caldă și rece pentru mușchii picioarelor poate ajuta la reducerea crampelor și la ușurarea durerilor asociate cu acest sindrom. În timp ce căldura stimulează circulația sângelui, răceala reduce inflamația și durerea. Se umple o găleată cu apă rece și altă găleată cu apă caldă și se înmoaie picioarele în apă fierbinte 3 minute, apoi în apă rece 10-60 de secunde. Procedeul se face de 2 ori pe zi.

3. Sare amară

O baie cu sare amară (sare Epsom) chiar înainte de a merge la culcare poate ajuta la dobândirea unui somn bun în timpul nopții. Cantitatea mare de sulfat de magneziu prezentă în sarea Epsom ajută la calmarea durerilor musculare și a nervilor. Se adaugă o cană de sare amară în apa din cadă, se amestecă apoi cu mâna pentru a se dizolva și se face o baie de 30 de minute, zilnic.

4. Cremă sau ulei de camfor

Camforul are proprietăți terapeutice antispastice, care ajută la ameliorarea inflamației și atenuarea simptomelor SPN. Se pune puțin ulei de camfor în palme și se fac frecții ușoare ale picioarelor înainte de a merge la culcare. Ajută mai ales la reducerea senzației de furnicături. Se poate folosi și cremă de camfor.

5. Ulei de cocos

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la îmbunătățirea circulației periferice și la relaxarea nervilor pentru a putea dormi liniștit noaptea. Se încălzește puțin ulei de cocos și se aplică pe picioare, masând ușor prin mișcări circulare, de la glezne în sus. La fel de bun este uleiul de muștar.

6. Ceai de mușețel

Mușețelul este o plantă care acționează ca un sedativ pentru relaxarea nervilor și mușchilor. Consumul regulat de ceai de mușețel cald seara va îmbunătăți somnul de noapte și va calma stările tensionate și de stres. Se bea cu 1-2 ore înainte de culcare. Alternativ, se poate face un masaj al picioarelor cu ulei de mușețel înainte de culcare.

7. Ulei de lavandă

Uleiul de levănțică este folosit ca un relaxant în reducerea simptomelor de SPN. Mirosul aromat al uleiului are un efect calmant, care ne poate ajuta să dormim mai bine. Pur și simplu se freacă membrele inferioare cu câteva picături de ulei de lavandă înainte de culcare. Alternativ, se adaugă câteva picături de ulei de levănțică într-un lighean cu apă caldă și se face o baie de picioare de 10 minute.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Multumesc pt.acest articol.Sufar de acest sindrom si chiar aveam nevoie de ceva remedii

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.