Sindrom Nefrotic – Cauze, Simptome, Tratament

Sindromul nefrotic reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni de la nivelul rinichilor, caracterizandu-se printr-un proces de filtrare defectuos care duce la pierderea unei mari cantitati de proteine. Astfel pacientii care sunt diagnosticati cu o astfel de boala vor prezenta o proteinurie marcanta, insotita de o scadere a concentratiei de proteine din sange.

Deoarece se nrinichiumeste „sindrom” si nu doar „afectiune” aceasta problema medicala influenteaza starea generala a intregului organism, avand o diseminare sistemica, ceea ce o face o afectiune greu de controlat fara un tratament medicamentos clar.

SINDROM NEFROTIC – CAUZE

In ceea ce priveste cauzele sindromului nefrotic, trebuie sa vorbim despre doua trunchiuri total diferite si anume modul de aparitie a sindromului nefrotic primar si apoi a celui secundar altor afectiuni cronice, care ne fac predispusi spre o asemenea boala.

  • nefropatii congenitale
  • glomerulonefrite cu evolutie rapida
  • glomerulonefrite membranoase
  • nefropatie cu leziuni minime, ce apare de obicei la copii care prezinta aceasta afectiune

Atunci cand vorbim despre cauzele sindromului nefrotic secundar, vom aduce in discutie urmatoarele boli:

  • Diabetul zaharat sau amiloidoza, boli ce se incadreaza in cateforia celor metabolice
  • Sifilis, malarie, HIV, hepatite, glomerulonefrite post-streptococice, boli din categoria celor infectioase
  • Afectiuni canceroase
  • Lupus eritematos sistemic, poliarterita
  • Administarea indelungata a diverselor medicamente precum: antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele sau cele din clasa Captoprilului

SEMNE SI SIMPTOME

Sindromul nefrotic prezinta ca simptom principal edemul. Acesta poate sa apara pe fata, preorbital, la nivelul organelor sexuale externe, tibial, sau pe orice alta parte a corpului. Deoarece sindormul nefrotic presupune pastrare-n organism a unei cantitati crescute de lichid si sare, pacientul va fii de cele mai multe ori supra-ponderal sau chiar obez, desi va prezenta lipsa poftei de mancare si fatigabilitate marcanta.
Alte simptome care ar putea sa fie prezente atunci cand pacientul sufera de sindrom nefrotic sunt: hematuria, predispozitia la infectii repetate, aspectul spumos al urinii.

DIAGNOSTIC

Pentru a putea detecta cu succes sindromul nefrotic se apeleaza atat la examen clinic cat si de laborator. In cazul examenului clinic, se studiaza edemene care ar trebui sa fie moi, pufoase si albe. In cazul examenului de laborator se cer analize de sange si de urina care vor urmari in special concentratia proteinelor care ar trebui sa fie mai mare in sange si aproape inexistenta in urmina.
Pentru a stabili si o potentiala cauza se apeleaza la teste imagistice, teste serologice pentru evidentierea diversilor agenti patogeni si la teste genetice.

TRATAMENT – SINDROM NEFROTIC

Tratamentul vizeaza in primul rand eradicarea bolii de fond, dupa care se axeaza pe ameliorarea simptomelor si in cele din urma pe stagnarea evolutiei. Conduita terapeutica este de cele mai multe ori medicamentoasa si vizeaza un tratament de lunga durata care necesita atenta observatie din partea medicului curant.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.