Hipertensiune Intracraniană – Simptome și Tratament

Hipertensiunea intracraniana este unul din sindroamele cel mai frecvent inalnite in sfera neurologica. Este determinata cresterea patologica a presiunii la nivel cerebral, creandu-se astel un dezechilibru anatomo-fiziologic ce poate pune viata in pericol. Presiunea intracraniana normala este de 7mmHg, variind intre 2-10mmHg. Cresterea acestei valori duce la instalarea hipertensiunii arteriale, care atunci cand nu este tratata corespunzator poate provoca grave complicatii, multe din ele imobilizante sau incompatibile cu viata.

HIPERTENSIUNE INTERCRANIANĂ

HIPERTENSIUNE INTERCRANIANĂ

HIPERTENSIUNE INTERCRANIANĂ CAUZE

Cauzele hipertenisuni intracraninene sunt multiple, putine dintre ele explicate, printre acestea numarandu-se:

– traumatismele cranio-cerebrale, din aceasta categorie facand parte fracturile, hematoamele sau plagile.
– infectiile care trec barera hemato-encefalica, precum abcesul cerebral, sifilisul, infectii viralE, HIV
– parazitozele cerebrale precum chistul hidatic si cisticercoza
– malformatii congenitale la nivel cerebral
– tumori intracerebrale, care pot fi benigne, maligne, primare sau metastatice.

Orice procest patologic care duce la expansionarea sau lezare cavitatii intracraniene, poate produce devierea circuitului normal a lichidului cefalorahidian si implicit cresterea presiunii intracerebrale.

HIPERTENSIUNE INTERCRANIANĂ – SIMPTOME

Hipertensiunea intracraniana prezinta ca simptome principale cefaleea, varsaturile si edemul papilar, acestea prezinta un mecanism de actiune rapid, brusc, care va produce disconort pacientului.

  • Cefaleea – se manifesta prin crize migranoase care pot dura de la cateva minute pana la cateva zile. De obicei are caracter pulsatil si este insoti de vertij sau tulburari de vedere. In cazul hipertensiunii intracraniene, cefaleea se exacerbeaza dimineata, scade in intensitate dupa voma, se agraveaza dupa efort, tuse, in cadrul emotiilor puternice sau in situatii de stres.
  • Voma este un simptomom mai tardiv al hipertensiunii cerebrale si se manifesta cu precarede la persoanele care prezinta o tumora la nivelul venticulului III sau IV.
  • Edemul papilar reprezinta simptomul de referinta a hipetensiunii intracrniene. Daca greata si cefaleea se pot intalni si la late afectiuni edemul papilar, insotit de celelalte doua simptome este semn sigur al hipetrensiunii intracraniene. Acest simptom se intaleaza dupa o saptamana de la initierea hipertensiunii craniene si are un traiect progresiv.

Complicatiile acestei afectiuni tine atat de exacerbarea simptomelor cat si de aparitia altor afectiuni care ar putea duce la instalarea brusca a accidentului vascular, infarctului cerebral, la paralizie sau moarta.

DIAGNOSTIC

Pentru diagnosticarea hipertenisunii intracraniene se examineaza fundul de ochi si se apeleaza la teste imagistice precum radiografia simpla, RMN sau CT.

TRATAMENT

Atunci cand diagnosticul certifica existena unui hipertensiuni intracraniene, tratamentul se instituie de urgenta fiind diferit in functie de cauza care sta la baza acestei afectiuni. Astfel se poate institui o conduita terapeutica medicamentoasa dar se poate ajunge pana la interventii chirurgicale laborioase. Tinuta sub tratament, hipertensiunea intracraniana nu pune viata in pericol, lasand pacientul sa-si indeplineasca toate atributiunile, fiind un om normal.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.