Rețete Medicinale cu Hrean Ras – Pentru 15 Boli!

Cultivat încă din antichitate, hreanul (Armoracia rusticana) a fost folosit ca medicament în Egiptul antic și de-a lungul Evului Mediu.

Cultivat în special pentru rădăcina sa atotvindecătoare, hreanul luptă cu microbii, întărește imunitatea, curăță sângele și ameliorează o sumedenie de dureri și boli.

Hrean (Ar rusticana)

Hrean (Armoracia rusticana)

1. Dușmanul bolilor și cancerului

Hreanul conține o cantitate impresionantă de Vitamina C, un antioxidant puternic care reduce efectele radicalilor liberi, o cauză binecunoscută a apariției cancerului.

Hreanul stimulează de asemenea sistemul imunitar și sprijină activitatea imunitară a organismului de combatere a gripei, răcelilor, infecțiilor virale și bacteriene.

Consumul de legume crucifere, cum este hreanul sau broccoli este asociat cu prevenirea multor tipuri de cancer, în special a cancerului pulmonar și cancerul colorectal.

Hreanul conține compuși numiți glucosinolați, care ajută ficatul la procesul de detoxifiere și la suprimarea potențialelor tumori.

2. Sinuzită și infecțiile sinusurilor

Sucul obținut din rădăcina de hrean este un remediu renumit pentru capacitatea de a curăța sinusurile și elimina disconfortul cauzat de congestia lor.

Hreanul stimulează circulația la nivelul feței și ajută la eliminarea de mucus gros care produce bacterii, reușind astfel să trateze inclusiv infecțiile sinusurilor.

O altă variantă este să se aplice hrean ras pe nas, învelit într-un tifon. Pielea se unge înainte cu cremă de gălbenele, pentru a evita iritațiile. Se acoperă cu celofan și se ține cât suportă persoana în cauză. Ochii trebuie ținuți închiși.

3. Răceală, gripă, afecțiuni dentare și gingivale

Fitoterapeuții recomandă de asemenea hreanul pentru răceli frecvente, gripe, stomatită, gingivită, paradontoză sau congestie pulmonară și întărirea imunității. Pentru gripă și răceală se ia câte o linguriță de infuzie de hrean, de 4-5 ori pe zi. infuzia se prepară ca la punctul 13 de mai jos.

4. Amigdalită, gingivită, dureri de dinți

Se pune o lingură de hrean ras la infuzat în 100 ml de apă fiartă și răcită, timp de 10 minute. Cu acest ceai se face gargară după masă, de 4 ori pe zi.

5. Bronșită cronică, pneumonie, tuberculoză pulmonară

Se pun 12 ouă cu tot cu coajă la macerat în suc de lămâie (cât să acopere ouăle), timp de 12 ore. Dimineața se scot ouăle, se sparg și se bat.

Se adaugă din nou în sucul de lămâie și se pune un kilogram de hrean ras, un kg de miere de albine și un litru de țuică tare. Se lasă la macerat 9 zile. Din acest preparat se iau câte 1-3 linguri pe zi, după masă.

6. Dureri de cap, migrene

Se amestecă o parte de hrean ras cu 2 părți de portocală tocată cu tot cu coajă și o parte de cimbru. Se adaugă 5 linguri de vin roșu (dulce) și se ia câte o lingură, de 4 ori pe zi.

7. Otită

Se pun câte 1-2 picături de suc de hrean (nediluat) în ureche.

Tratamente cu Hrean

Tratamente cu Hrean

8. Angina pectorală

Se amestecă o lingură de hrean ras cu o lingură de miere și se mănâncă dimineața, cu o oră înainte de masă.

9. Hipertensiune

Se pune într-un vas la macerat un pahar de hrean ras cu un pahar de apă și se lasă 36 de ore. Se stoarce și se adaugă un pahar de suc de morcov, un pahar de suc de sfeclă și un pahar de miere de albine, plus zeama de la o lămâie. Din acest preparat se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi înainte de masă.

10. Obezitate

Se face un preparat pentru mai multe zile. Se amestecă un pahar de rădăcină de hrean ras cu un kilogram de miere de albine. Din acest preparat se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi.

11. Tratament pentru infecții urinare

Hreanul are un efect antibiotic natural prin care stimulează producția de urină, de aceea poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor urinare.

Persoanele care se confruntă cu boli urinare cronice sau infecții urinare, trebuie să știe că hreanul poate fi utilizat pe termen lung. Ocazional, hreanul se poate folosi extern, pentru atenuarea durerilor și iritațiilor cauzate de artrită. Însă înainte de aplicare pielea trebuie unsă cu cremă de gălbenele, deoarece hreanul poate cauza arsuri puternice.

Rădăcina de hrean se poate da prin răzătoare și păstra câteva luni la frigider într-o pungă de plastic închisă ermetic, sau într-un borcan cu oțet. Se poate amesteca cu 2 linguri de miere și o lingură de oțet, la o cană de hrean. Este ideal să se consume ca atare.

12. Colecistită

Se face un aluat din făină și ulei. Din coca rezultat se face o plăcintă, acoperită cu hrean ras. Se aplică pe locul afectat. Poate să apară o senzație de arsură și fierbințeală.

În paralel se bea un ceai preparat dintr-o lingură de hrean ras și 400 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat un ceas, apoi se strecoară. Se beau câte 60 ml de ceai, de 4 ori pe zi înainte de masă. Acest ceai ajută la eliminarea pietrelor.

13. Pietre la vezica biliară

Se infuzează o lingură de hrean ras în 400 ml de apă clocotită timp de o oră. Se strecoară și se beau câte 60-70 ml, de 4 ori pe zi, înainte de masă.

14. Cataplasme cu hrean dureri lombare, dureri reumatice, de artrită

Folosit extern, hreanul ajută la calmarea durerilor musculare și articulare, dar și de cap. Hreanul stimulează fluxul sangvin de la suprafața pielii, reducând astfel inflamațiile și durerile asociate.

Se amestecă în cantități egale hrean ras, ridiche rasă și smântână. Pielea se unge înainte cu cremă de gălbenele, pentru a evita iritațiile. Preparatul se aplică pe locul bolnav și se acoperă cu un celofan. Se leagă la urmă cu un fular și se lasă să acționeze până la încălzirea zonei. Cataplasma se pune de 3-4 ori pe zi, timp de 7 zile.

O altă variantă: se amestecă un pahar de hrean ras cu un pahar de cartofi rași. Pielea se unge înainte cu cremă de gălbenele, pentru a evita iritațiile. Se aplică o cataplasmă pe zona dureroasă și se ține 2 ore, sau cât se poate suporta senzația de fierbințeală și arsură. Cartofii copți cu hrean sunt recomandați în caz de dureri mari.

15. Ascită

Se amestecă 150 g de hrean ras cu sucul de la 2-3 lămâi. Se ia câte o lingură după fiecare masă.

Hrean – Contraindicații și precauții

Persoanele care suferă de colon iritabil sau colită de fermentație trebuie să fie precauți la tratamentele interne cu hrean. Consumat în exces, hreanul poate da tulburări digestive și nervoase.

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

Cataplasmele cu hrean sau hreanul aplicat extern poate da iritații, erupții și înroșirea pielii. De aceea este indicat ca înainte să se ungă pielea cu un strat protector de cremă de gălbenele.

Se va aplică cu prudență de persoanele alergice sau cu sensibilitate la nivelul pielii.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


10 comentarii

  1. Ma bucur enorm de mult sa vad ca,tot mai multe persoane,au incredere in „Farmacia din Gradina”Aceste retete,merita incercate,in paralel cu prescriptiile medicului,pentru o mai rapida vindecare si pentru o mai buna aparare impotriva iradierilor chimice(ma refer la persoanele care deja fac chimioterapie) Va multumim din toata inima ca existati pentru noi!!JOS PALARIA!!!!

  2. e timpul lui bunnnnnnnnn

  3. Fanica si Nelu

    Multumim pentru retetele publicate(care sunt extrem de utile) si le dorim sa aiba parte de sanatate si aprecieri din partea tuturor celor care aleg sa se trateze cat mai natural.

  4. Hreanul se poate congela

  5. nu-si pierde din proprietati?

  6. Eu il rad si-l pun cu putina sare si otet de mere la borcan la frigider. Astfel, am in permanenta hrean ras la indemana…

  7. Eu fac un sos ,care poate fi mancat cu orice : ardei capiea,rosii ,usturoi si hrean ,le dau pe toate prin blendar si apoi le torn in borcane.Daca se doreste mai picant se mai adauga si ardei iute.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.