LEACURI mănăstirești pentru RĂCELI, din Munții Neamțului

Viețuitorii din mănăstiri sunt obligați, de condițiile mediului în care trăiesc, să îmbrățișeze un stil de viață simplu, curat și cât mai natural. Cele mai multe mănăstiri se află în zonele montane.

Natura reprezintă principala sursă de hrană și de sănătate. Alimentele vegetale pe care monahii și monahiile le folosesc pentru întreținerea trupului au totodată rolul de medicamente și tonice pentru menținerea sănătății.

Informațiile și rețetele pe care le prezentăm în acest articol aparțin unor maici care trăiesc într-o căsuță tăinuită printre brazii din Munții Neamțului, într-un loc parcă uitat de lume, dar știut de Dumnezeu.

Pe timpul iernii, cele trei viețuitoare – maica Olimpiada, maica Simeona și maica Filimona, se tratează cu plantele pe care le culeg în sezonul cald de la marginea pădurii, și pe care le păstrează pentru ceaiuri și alte preparate medicinale pentru vremurile de boală.

Maica Simeona are cunoștințe de medicină, fiind de profesie medic de familie la Policlinica Vitan din București.

De aproape un deceniu se nevoiește în munți, unde a învățat să folosească plantele pentru prevenirea și tratarea bolilor.

_________________________________________________________________________________________________________

• Ciuboțica-cucului. Infuzia obținută din această plantă are efecte calmante deosebite, care se răsfrâng atât asupra sistemului nervos, cât și a celui respirator.

Se poate administra de 2-3 ori pe zi, fără zahăr. Efectul terapeutic crește dacă este asociată cu alte plante sedative, precum florile de tei și busuiocul.

• Florile de tei. Cunoscut pentru efectul sedativ blând, teiul este adesea întrebuințat și în răceli. Poate fi administrat sub formă de infuzie sau sirop, inclusiv la copii.

Fierbințeala și agitația care însoțesc o răceală, o gripă sau o alergie sezonieră pot fi ameliorate cu ajutorul proprietăților răcoritoare și calmante ale teiului. Ceaiul de tei rece ajută la scăderea febrei și la relaxarea corpului, contribuind la combaterea infecției.

Botanistul Matthew Wood susține că teiul ajută în mod special în cazurile de febră care nu sunt remediate prin transpirație profundă, precum și în febra asociată cu frisoane, sau însoțită de spasme.

Mai mult, teiul conține un mucilagiu care ajută la eliminarea tensiunii din țesuturile de la nivelul gâtului, pieptului și a sinusurilor.

Consumat seara, înainte de culcare, ceaiul de tei are un efect liniștitor asupra corpului. Reduce tensiunea și iritabilitatea, ajutând la inducerea unui somn odihnitor.

Datorită acțiunii relaxante, este utilizat în anxietate, hiperactivitate, neliniște de natură emoțională, tulburări digestie pe fond nervos, isterie, manie, tensiune musculară și nervoasă.

Potrivit The Herbal Academy, teiul este folosit inclusiv în problemele circulatorii, ajutând la calmarea spasmelor, a durerilor de cap, a migrenelor și a crampelor menstruale.

_________________________________________________________________________________________________________

Alte plante pe care maicile le folosesc pentru răcelile ușoare, sunt: florile de salcâm, florile de coada-șoricelului și cimbrișorul, sub formă de infuzie.

Dat fiind mediul aspru în care trăiesc, este nevoie și de remedii pentru întărirea imunității. Prevenirea, spun maicile, este mult mai ușor de realizat decât tratarea bolii în sine.

Pentru consolidarea sistemului imunitar, unele apelează la produsele apicole – miere, polen, propolis sau lăptișor de matcă. Cel mai simplu tonic imunitar este amestecul de miere și polen crud.

De asemenea, folosesc fagurii de miere. Bucățile se mestecă timp de 15 minute, se extrage tot sucul vindecător, iar ceara care rămâne se aruncă sau se poate refolosi la prepararea de alifii.

Un astfel de tratament poate dura o săptămână, fiind eficient în afecțiunile ORL, în sinuzită sau alte infecții respiratorii.

Pentru tratarea laringitei, se folosesc cartofii cruzi. Aceștia se curăță de coajă, se spală și se dau pe răzătoare sau se taie felii. Se stropesc cu alcool (sau spirt medicinal) și se așază pe un prosop. Se aplică pe gât și se lasă să acționeze de seara până dimineața.

Remediile naturiste au avantajul că nu sunt costisitoare, și nici nu au efectele secundare pe care le au medicamentele. În boli mai grave sau severe, trebuie însă apelat și la medicina alopată.

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Răcelile – ușor de prevenit și de tratat, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 66-70

2. The Herbal Academy, A FAMILY HERB: GENTLE LINDEN FLOWER AND LEAF: https://theherbalacademy.com/a-family-herb-linden-flower/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.