6 VITAMINE și MINERALE esențiale în lupta cu ANXIETATEA și DEPRESIA

Foarte puțini dintre noi ne gândim la sănătatea noastră în termeni de vitamine și minerale. Cu toate acestea, nutriționiștii ne asigură că unele din ele sunt esențiale pentru combaterea unor simptome sau remedierea unor probleme de sănătate.

În acest articol puteți afla mai multe despre nutrienții-cheie pentru sănătatea noastră mentală, mai precis ce alimente să consumăm pentru a ne îmbunătățit starea de spirit și a reduce stările de anxietate și depresie.

Alimente Depresie și Anxietate

Un creier sănătos înseamnă o dispoziție mai bună. Și trebuie să știm că lipsa unor vitamine și minerale din corp are un impact profund asupra funcției creierului. Magneziul, calciul, cromul, fierul, vitamina B6 și vitamina B9 sunt doar câteva exemple în acest sens.

___________________________________________________________________________________________________________

Crom

Oamenii de știință de la Centrul Medical din cadrul Universității Duke au descoperit că acest mineral are efecte semnificative asupra persoanelor care suferă de depresie atipică. După 8 săptămâni în care au primit crom, 7 din cei 10 participanți au raportat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor de depresie.

Cromul crește și stabilizează buna dispoziție, reglează metabolismul și insulina.

Din fericire, foarte multe alimente conțin crom: ciuperci, broccoli, cartofi, cereale integrale fără gluten (ovăz, orz), fasole verde, roșii, piper, salata verde.

În cazul unui deficit major, se pot lua suplimente cu crom, la sfatul medicului.

Vitamina B6

Toate vitaminele din complexul B sunt importante pentru producția de energie. Acestea ajută corpul să transforme alimentele (carbohidrații) în glucoză, folosită ulterior ca sură de energie.

Deficitul de vitamina B6 în special a fost asociat cu probleme de somn, anxietate și anemie. Se recunoaște prin aceste simptome: slăbiciune musculară, nervozitate, iritabilitate, depresie, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie pe termen scurt.

Această vitamină este importantă pentru dezvoltarea și buna funcționare a creierului. Ea ajută corpul să producă neurotransmițători esențiali (serotonină și norepinefrină) care influențează starea de spirit și nivelul de melatonină (hormonul care reglează somnul).

Vitamina B6 se găsește în semințe de floarea-soarelui, fistic, ton sălbatic, ficat de vită, somon, cartofi, spanac, banane.

Magneziu

Magneziul este un mineral major, implicat în sute de reacții în corp. Acesta reglează zincul și cuprul – alte două minerale a căror carență poate produce numeroase probleme emoționale.

Magneziul susține îndeosebi funcția sistemului nervos. Deficitul acestuia poate cauza anxietate, iritabilitate, oboseală, confuzie, insomnie, constipație.

Are de asemenea un rol important în producere de serotonină – un neurotransmițător care contribuie la o stare de calm.

Pentru o „doză” delicioasă de magneziu puteți consuma lapte de migdale sau/și de caju, preparat acasă, cu ajutorul unui blender. Aceste două tipuri de nuci au un conținut bogat în magneziu.

Alte surse la fel de bune de acest mineral sunt semințele de dovleac, de susan și de floarea-soarelui, spanacul, fasolea și quinoa.

Calciu

Menținerea unui nivel optim de calciu în corp este esențial pentru sănătatea nervilor, a hormonilor și a oaselor. Acest mineral se poate lua din verdețuri, lapte crud, tofu, semințe de susan, sardine, spanac.

Fier

Majoritatea persoanelor cu un nivel scăzut de fier în organism experimentează depresie, apatie, oboseală și tulburări de dispoziție. Fierul este esențial pentru buna oxigenare a celulelor, pentru menținerea energiei la un nivel optim, pentru rezistența mușchilor și sănătatea părului.

Găsim fier în numeroase alimente: soia, linte, spanac gătit, semințe de susan, măsline, fasole, ficat.

Vitamina B9

Cunoscută și sub numele de acid folic, această vitamină joacă un rol important în sănătatea mentală și emoțională. Este importantă pentru copii, adolescenți și femeile însărcinate.

Se găsește în alimente precum spanac, linte, avocado, broccoli, fasole.

Alți nutrienți importanți pentru combaterea depresiei și anxietății sunt zincul, Omega-3, vitamina D și vitamina B12.

_________________________________________________________________________________________________________

Rețetă

Iată o combinație simplă pe care o puteți încerca pentru a crește nivelurile de vitamina B6, magneziu și alte minerale esențiale pentru sistemul nervos: 1 banană presărată cu sare roz de Himalaya și o mână de nuci caju crude pe zi.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: The Whole Journey, 6 Essential Vitamins & Minerals For Anxiety and Depression: https://thewholejourney.com/6-essential-vitamins-minerals-for-anxiety-and-depression/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. se gaseste la farmacie sub forma de pastile la cutiie

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.