Leacuri cu BRUSTURE pentru ACNEE, PSORIAZIS, TUMORI, DURERI articulare și reumatice

Brusturele este o plantă medicinală puternică, folosită încă de pe vremea dacilor pentru tămăduirea de felurite boli interne și externe.

Chinezii consideră rădăcina de brusture foarte nutritivă și sănătoasă, și o consumă ca atare. Cunoscut în popor și sub numele de „captalan”, brusturele – îndeosebi rădăcina – conține compuși cu efecte detoxifiante asupra sângelui.

Brusture- Rădăcină

Brusturele conține compuși cu proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și calmante. Efectele sale benefice asupra pielii s-ar putea explica și prin faptul că brusturele ajută la purificarea sângelui, stimulează circulația sangvină la suprafața pielii, îmbunătățind calitatea și textura pielii, ajutând la vindecarea eczemelor și a altor afecțiuni cutanate.

______________________________________________________________________________________________________

Brusturele crește pe toate drumurile, dar trebuie cules doar din zone curate, nepoluate. Rădăcina are valoarea terapeutică cea mai mare. Acesta se recoltează toamna. Se sapă adânc în pământ cu o cazma și se scot rădăcinile și rizomul. Se spală cu apă rece, se despică longitudinal și se lasă la uscat în locuri lipsite de umezeală.

Când au devenit casante (se fărâmițează între degete), se depozitează în săculeți de pânză sau în pungi de hârtie.

Din rădăcinile uscate de brusture se poate obține pulbere, iar din pulbere se poate obține tinctură și macerat.

______________________________________________________________________________________________________

Pulbere de brusture

Pulberea este considerată cel mai eficient mod de administrare a plantei. Rădăcinile uscate se rup și se macină prin râșnița electrică de cafea.

Se ia câte 1 linguriță de pulbere înainte de cele 3 mese ale zilei, pe stomacul gol. Se ține în gură câteva minute și se mestecă ușor, apoi se înghite.

Persoanele care suferă de psoriazis pot încerca o cură de 5 săptămâni cu pulbere de brusture. Se face câte 1 săptămână de tratament, urmat de 1 săptămână de pauză.

______________________________________________________________________________________________________

Tinctură de brusture

Se pun 50 g de pulbere de rădăcini de brusture într-un borcan de sticlă. Se toarnă 200 ml de alcool alimentar de 90°C și 50 ml de apă curată.

Se închide ermetic și se lasă la macerat 14 zile într-un loc întunecos. Se strecoară printr-un tifon gros și se depozitează în sticluțe închise la culoare, de la tincturi vechi.

Se iau câte 10 picături de tinctură, de 3 ori pe zi, diluate cu 50 ml de apă.

Tratamentul se face 15 zile, apoi se ia o pauză de 7 zile, și se repetă încă 15 zile.

Ajută în polipi intestinali și cancer de colon. Are proprietăți detoxifiante, stimulente asupra tranzitului intestinal și reglatoare asupra florei colonului.

______________________________________________________________________________________________________

Macerat de brusture

Se pun 2 lingurițe de pulbere la macerat într-un borcănel cu 200 ml de apă rece. Se închide și se lasă 10 ore undeva în casă, apoi se strecoară.

Se consumă fracționat pe tot parcursul zilei, câte 1 lingură odată. Acest tratament ajută la protejarea și regenerarea țesuturilor pielii.

Datorită efectelor depurative, antiinflamatoare și antiseptice, maceratul de brusture curăță tenurile acneice, are efecte bune asupra pielii sensibile sau iritate. Ajută inclusiv la stoparea căderiii părului, datorită efectelor stimulatoare asupra circulației sangvine la nivelul scalpului.

______________________________________________________________________________________________________

Ceai de brusture

Acțiunea antiinflamatoare și protectoare a brusturelui se răsfrânge și asupra cartilajelor.

Mai precis, rădăcina de brusture ajută în tratamentul artritei reumatoide. Calmează durerile reumatice, împiedicând totodată distrugerea articulațiilor.

Se pune 1 litru de apă la fiert și se adaugă 3 linguri de plantă (rădăcină, frunze și tulpini). După ce începe să clocotească, se lasă 10 minute să fiarbă, apoi se ia de pe foc și se mai lasă 10 minute la infuzat.

Se strecoară, și după ce s-a răcorit, se toarnă într-o sticlă și se păstrează la frigider. Se iau câteva înghițituri pe zi, timp de 10 zile, cât durează tratamentul.

După o pauză de 5 zile, cura se poate relua, încă 10 zile.

La fel de bune sunt și compresele cu ceai de brusture, aplicate pe locurile dureroase.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Mariana Borloveanu, Brusturele face minuni în artrita reumatoidă, Leacuri & Rețete Mănăstirești, pp. 152-155

2. Chan YS., Cheng LN, Wu JH, Chan E, Kwan YW, Lee SM, Leung GP, Yu PH, Chan SW., A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock), Inflammopharmacology. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20981575

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.