O cură de 30 de zile cu PĂPĂDIE scade GLICEMIA și nevoia de INSULINĂ la DIABETICI

Păpădia este un remediu foarte valoros pe care Dumnezeu l-a așezat în natură, sub masca unei buruieni aparent nesemnificative și banale.

Puțini dintre noi știu că această plantă este în totalitate comestibilă: frunzele, tulpinile, florile și rădăcina. Foarte multe popoare consumă tijele înflorite cu regularitate.

Frunze de Păpădie

Rădăcina este recent studiată pentru proprietățile ei anticancerigene puternice. În era Victoriană, frunzele de păpădie erau consumate în salate și sandviciuri, sau erau fierte. Încă din secolul al 18-lea, păpădia a început să fie folosită în scop terapeutic ca agent detoxifiant, fiind incorporată în diferite tonice pentru purificarea sângelui, ficatului și rinichilor.

Păpădia are un conținut nutrițional comparabil cu cel al spanacului și salatei verzi. Este o sursă foarte bună de beta-caroten, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu, vitamine din complexul B, proteine și fibre.

_______________________________________________________________________________________________________

Nutriționiștii și botaniștii recomandă păpădia persoanelor cu diabet, deoarece această plantă ajută la scăderea glicemiei. Dr. Virginia Ciocan, cercetător și biolog român de excepție citează rezultatele unor experimente făcute de americani pe un gură de persoane cu diabet insulino-dependent.

Aceștia au consumat tije florale de păpădie la fiecare masă a zilei (cu 30 de minute înainte), timp de o lună de zile. La finalul celor 30 de zile, participanții nu au mai avut nevoie de insulină. Au continuat cura cu păpădie, consumând câte 100-150 g de frunze și tije florale pe zi.

Studiile preliminare pe animale au arătat că păpădia ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Iată ce spune botanista austriacă Maria Treben în una din cărțile sale:

Diabeticii ar trebui să mănânce aceste tulpini, până la 10 pe zi, atât timp cât păpădia este înflorită”.

La început de primăvară, când păpădia abia apare, se taie până la rădăcină, se spală bine și se folosește la salată. Păpădiile cu tulpina de culoare gălbui-lăptoasă este mai gustoasă și mai fragedă decât cea cu tulpina verde. Maria Treben recomandă diabeticilor să consume această salată zilnic, la amiază și seara. 

Apoi, la începutul lunii mai, când păpădia este deja înflorită bine, se va face o cură de 1 lună de zile, în care se consumă câte 10-15 tulpini pe zi. Se poate obține o scădere totală a nivelului de zahăr din sânge. Spălați tulpinile cu tot cu flori, eventual cu o soluție din oțet și bicarbonat de sodiu. Îndepărtați apoi florile și mestecați încet tulpinile.

Păpădia trebuie culeasă din zone nepoluate, ferite de pesticide și ierbicide. Evitați locurile din preajma străzilor, clădirilor, aleilor populate de animale.

_______________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

University of Maryland Medical Center susține că persoanele care iau medicamente orale pentru diabet sau insulină, anticoagulante, antiacide sau alte medicamente care sunt metabolizate de ficat, trebuie să evite păpădia.

Frunzele de păpădie trebuie utilizate cu precauție de persoanele care iau medicamente diuretice, litiu, digoxină, estrogeni, corticosteroizi, laxative, potasiu, și de persoanele care sunt alergice la margarete, crizanteme, gălbenele.

Plantele trebuie utilizate cu precauție maximă de femeile gravide, de cele care alăptează și de copiii sub 2 ani.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Virginia Ciocan, Păpădia, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Ed. Universitară, 2012, p. 96

2. Maria Treben, Păpădia, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, p. 39, p. 95

2. Maria Treben, Diabetul Zaharat, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, p. 95

3. Herbs Info, Dandelion: http://www.herbs-info.com/dandelion.html

4. Live Strong, The Benefits and Risks of Dandelion Tea: http://www.livestrong.com/article/241852-benefits-of-drinking-dandelion-tea/

5. Up to Date, Dandelion (Taraxacum officinale): Natural drug information: http://cursoenarm.net/UPTODATE/contents/mobipreview.htm?32/63/33788

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Poi pana la urma e bună păpădia pentru diabet sau nu? Sunteți șarlatani

    • Postolache Ana Maria

      Păpădia e bună pentru diabetici, dar trebuie să spunem și precauțiile. Cei care iau medicamente trebuie să monitorizeze glicemia, să ceară sfatul medicului etc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.