SMOCHINELE – la fel de eficiente ca și LAXATIVELE sintetice în terapia CONSTIPAȚIEI

Constipația afectează 20% din populația lumii, iar medicamentele convenționale nu funcționează în toate cazurile, ba chiar dau dependență sau sunt însoțite de efecte secundare nedorite.

Acest lucru îi determină pe cercetători să caute remedii alternative mai naturale și lipsite de periculozitate. Prunele uscate, smochinele și curmalele sunt remedii tradiționale apreciate în terapia constipației.

Smochine – Constipație

Cu toate acestea, efectele laxative remarcabile ale smochinelor au fost de curând confirmate științific. Un studiu realizat de cercetătorii coreeni în anul 2016 a arătat că smochinele pot rivaliza lejer cu laxativele sintetice în ceea ce privește eficacitatea și siguranța administrării lor.

Oamenii de știință de la mai multe departamente din cadrul Școlii de Medicină de la Universitatea Chonbuk din Coreea de Sud au testat eficiența unui remediu antic: smochinele.

Experimentele anterioare realizate pe animale de laborator au arătat că smochinele pot crește producția de mucină (o glicoproteină din mucus), îmbunătățesc mișcările peristaltice (contracția musculaturii stomacului și intestinului), scurtează timpul de tranzit colonic și cresc cantitatea de fecale.

În baza acestor rezultate, cercetătorii coreeni au dorit să testeze eficiența smochinelor și pe oameni. Participanții la studiu sufereau de constipație funcțională. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit o pastă de smochine (echivalentul a 3 smochine), iar celălalt grup a primit o pastă placebo.

După 8 săptămâni, persoanele care au primit pastă de smochine au prezentat o reducere semnificativă a timpului de tranzit colonic și îmbunătățiri notabile în ceea ce privește tipul scaunului și disconfortului abdominal.

Constipația funcțională apare de regulă din cauza unei alimentații incorecte, săracă în apă și bogată în produse animale grase. Smochinele conțin cantități mari de celuloză, fenoli, flavonoizi și antocianini, compuși bioactivi care au efecte laxative.

Bogăția de fibre solubile și insolubile din smochine ajută nu doar la îmbunătățirea digestiei, ci și la reducerea riscului de boli de inimă și a diabetului. Datorită conținutului de potasiu, smochinele ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Fibrele solubile încetinesc digestia, reduc apetitul și mențin sub control nivelul de colesterol din sânge. Fibrele insolubile adaugă mai mult volum scaunului, îmbunătățind astfel eliminarea.

Consumul de smochine aduce beneficii și oaselor. Spre deosebire de alte fructe, sunt foarte bogate în calciu.

Smochinele uscate sunt o sursă bună de fier, un mineral esențial pentru buna oxigenare a sângelui și a celulelor corpului, prevenirea stărilor de anemie, oboseală și infecții.

__________________________________________________________________________________________________

Smochinele pot fi consumate în stare proaspătă sau uscată. Vă prezentăm două rețete pe bază de smochine pentru tratarea constipației: sirop de smochine și salam de smochine

Bibliografie:

1. Baek HI, Ha KC, Kim HM, Choi EK, Park EO, Park BH, Yang HJ, Kim MJ, Kang HJ, Chae SW, Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation, Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(3):487-96. doi: 10.6133/apjcn.092015.06: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440682#

2. LIVESTRONG, Health Benefits of Dried Figs: http://www.livestrong.com/article/404192-health-benefits-of-dried-figs/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.