Sucuri pentru ficat și digestie – 2 rețete
Aceste rețete aduc beneficii întregului corp, nu doar sistemului digestiv și ficatului. Conțin fructe, legume și semințele, și sunt foarte bune pentru detoxifierea și tonifierea organismului.
Rețeta 1
• 1 lămâie
• 1 grepfruit
• 4 căței de usturoi
• 1 bucățică de rădăcină de ghimbir
• 2 linguri de de in măcinate
• ½ linguriță de semințe de chimen măcinate
• frunze de mentă
• 500 ml de apă
Se pun toate ingredientele într-un blender, cu puțin apă. Se mixează până când rezultă un suc gros. Acesta se amestecă apoi cu 500 ml de apă, și se bea pe parcursul zilei.
Rețeta 2
• 125 g de varză
• 25 g de țelină
• 1 pară
• 1 lămâie
• 1 bucățică de rădăcină de ghimbir
• 2 căni de apă
Se amestecă toate ingredientele într-un blender sau robot, și se bea sucul rezultat.
Aceste sucuri se beau de regulă dimineața, alternând zilnic cele 2 rețete. Se poate face o cură de detoxifiere de 3-5 zile.
♣ Efecte
Conform cercetărilor științifice, lămâia este foarte bogată în anumiți acizi care îmbunătățesc digestia și menține buna funcționare a ficatului. Sucul de lămâie are proprietăți antiseptice prin care previne formarea de bacterii dăunătoare în tractul digestiv.
Ghimbirul este unul din acele alimente care pot face foarte multe lucruri bune pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că ghimbirul are un efect important în ceea ce privește recuperarea unui ficat afectat, prin reducerea rezistenței la insulină și prevenirea inflamațiilor.
Grepfruit-ul conține antioxidanți care susțin sănătatea celulei hepatice. Sucul de grepfruit previne apariția problemelor metabolice și reduce grăsimea din corp – unul din factorii declanșatori principali ai ficatului gras (acumulare de grăsime la nivelul ficatului).
Semințele de in conțin mulți antioxidanți care au un impact pozitiv în reducerea grăsimii acumulate în ficat.
Usturoiul este o sursă excelentă de proteine, aminoacizi și metaboliți care protejează ficatul de substanțe dăunătoare.
Atât usturoiul, cât și varza conțin sulf mineral care joacă un rol important în detoxifierea ficatului. Alte alimente bogate în sulf care sprijină funcția ficatului sunt: broccoli, conopida, ridichea și ceapa. În plus, varza este foarte bună pentru calmarea durerilor de stomac și refacerea mucoasei gastrice lezate în caz de ulcer sau gastrită.
Semințele de chimen pot ajuta la reglare a foarte multe funcții din corp. Acestea stimulează în mod special ficatul să producă bilă, un element important pentru digestie.