Un compus din SOMON reduce oboseala FIZICĂ și MENTALĂ

Acest compus se numește astaxantină. Este un antioxidant de culoare roz-portocaliu, din familia carotenoidelor, prezent în organismele marine, precum pește și crustacee. Este regăsit în cantități mari în somonul de captură.

Astaxantina este un antioxidant puternic cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră: protejează pielea și ochii de razele ultraviolete, crește răspunsurile sistemului imunitar, combate ulcerul gastric cauzat de Helicobacter pylori, are efecte cardioprotectoare.

Somon

Un studiu nou, dublu-orb, publicat în Jurnalul Clinical Therapeutics & Medicines a arătat că astaxantina reduce oboseala zilnică, dovedindu-se eficientă atât împotriva oboselii fizice, cât și a celei mentale.

39 de persoane cu oboseală fizică și psihică au primit astaxantină timp de 8 săptămâni. Grupul de intervenție a primit câte 12 mg de astaxantină și 200 mg de tocotrienoli pe zi, iar grupul de control (grupul placebo) a primit doar câte 20 g de tocotrienoli pe zi.

Rezultatele au arătat că grupul tratat cu astaxantină a raportat o reducere semnificativă a simptomelor de oboseală fizică și surmenaj psihic întâlnite în viața de zi cu zi, comparativ cu grupul placebo. Astaxantina a redus cortizolul salivar, un biomarker al stresului. Astaxantina folosită pentru acest studiu aparține unei firme de nutraceutice japoneze numită AstaReal.

Un alt studiu, realizat în anul 2006 de cercetătorii din Tokyo, a arătat că șoarecii care au primit astaxantină au avut o performanță mai bună la înot și o rezistență mai mare la oboseală. Mai mult, tratamentul cu astaxantină a redus semnificativ acumularea de grăsime. Autorii acestui studiu au concluzionat că îmbunătățirea rezistența la înot se datorează faptului că astaxantina crește utilizarea acizilor grași ca sursă de energie.

Studiile anterioare au arătat că astaxantina are proprietăți anti-îmbătrânire, susține sănătatea pielii, performanța musculară, sănătatea inimii, funcția cognitivă, vederea și imunitatea. Astaxantina îmbunătățește fertilitatea la bărbați, scade tensiunea arterială și colesterolul, protejează ochii de radiațiile UV și previne cataracta.

Cea mai bună sursă de astaxantină este somonul sălbatic, de captură (mai ales mușchii de somon). Astaxantina sintetică este mult mai slabă din punct de vedere terapeutic decât astaxantina naturală, luată din alimente. Acest antixoidant se găsește de asemenea în creveți, în drojdie, în alge și alte vietăți acvatice de culoare roșie sau portocalie.

Surse articol:

1. http://www.nutraingredients-usa.com/Research/New-study-shows-astaxanthin-is-effective-against-daily-mental-and-physical-fatigue
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17015959
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277001/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.