“Sarea” de ȚELINĂ are efecte hipotensoare, diuretice și anti-artritice – cum să o obții acasă

Sarea de țelină este un condiment interesant, popular în America. Se găsește și la noi, în magazinele specializate de condimente, dar se poate face și acasă. Rețeta este foarte simplă.

Putem obține sare de țelină din semințele sau/și frunzele plantei. În loc de frunze de țelină se pot folosi frunze sau tulpini de leuștean, o altă plantă extrem de aromată.

Sare de Țelină

Sare de Țelină

Cum se face sarea din țelină

Această sare de țelină poate fi folosită la condimentarea cărnii, supelor, salatelor, cartofilor copți, aluaturilor, sosurilor, pastelor, băuturilor și a altor preparate. Are efecte hipotensoare, diuretice și analgezice.

Sare de țelină – rețeta 1

• 1 lingură de semințe de țelină
• ¼ cană de tulpini și/sau frunze de țelină uscate
• 3 linguri de sare de mare

Măcinați pe rând toate ingredientele. Puteți folosi în acest scop râșnița electrică de cafea, o râșniță specială pentru condimente sau blenderul. Păstrați pudra aromată obținută într-un borcan de sticlă închis ermetic, într-un loc uscat.

Sare de țelină – rețetă 2

• 3 linguri de semințe de țelină
• 6 linguri de sare de mare
• ½ linguriță de orez crud

Măcinați semințele de țelină cât mai fin posibil, apoi adăugați și sarea, și mixați 10 secunde pentru a amesteca cele două ingrediente cât mai bine.

Puneți boabele de orez pe fundul unui borcan de sticlă. Adăugați apoi pulberea de țelină și sare și închideți borcanul cu capacul. Păstrați borcanul într-un loc uscat și întunecos. Orezul va absorbi umezeala și va ajuta sarea să rămână uscată și fină, fără să se strângă la grămadă.

Efecte terapeutice

Semințele țelinei au efecte terapeutice foarte puternice. Sunt folosite ca remediu de mii de ani în Asia. În medicina indiană ayurveda antică, semințele de țelină erau utilizate pentru tratarea răcelii, grupei, retenției de apă, digestiei lente, artritei, și a unor boli ale ficatului și splinei.

Astăzi, semințele de țelină sunt folosite în special ca diuretic. Studiile pe animale au arătat că acestea pot ajuta la calmarea nervilor, reducerea spasmelor musculare și a inflamațiilor. Extractul de semințe de țelină s-a dovedit eficient în scăderea tensiunii arteriale și tratarea artritei. Semințele de țelină au proprietăți antiinflamatoare, și pot ajuta la tratarea gutei.

Contraindicații

Persoanele care iau medicamente pentru tiroidă, diuretice, anticoagulante sau sedative și litiu trebuie să întrebe medicul înainte de a consuma semințe de țelină. Dacă sunteți alergic la polenul de mesteacăn, puteți fi alergic și la semințele de țelină.

Semințele de țelină sunt contraindicate pe perioada sarcinii. Nu consumați semințe de țelină în cantități mari, deoarece poate cauza depresie, oboseală și scăderea ritmului inimii.

Sursă: https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/celery-seed

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *