Serotonina în Alimente – Surse Naturale de “Fericire”

Serotonina este un hormon produs între tractul digestiv și creier, și funcționează ca un neurotransmițător. Rolul principal al serotoninei este de a induce o stare de relaxare și calm, de a promova un somn odihnitor și de a menține sănătatea vaselor de sânge. Persoanele care au un nivel scăzut de serotonină pot să experimenteze insomnie sau depresie.

Serotonina în Alimente – (Image courtesy sxc.hu)

Serotonina în Alimente – (Image courtesy sxc.hu)

Alimente bogate în serotonină

Conform studiilor, secreția de serotonină poate fi influențată de dietă într-un mod indirect. Spre deosebire de alimentele bogate în calciu care ajută la creșterea directă a nivelurilor de calciu din sânge, alimentele care stimulează producția de serotonină nu au un efecte direct sau pe termen lung.

Alimentele descrise în secțiunea de mai jos, bogate în vitamine și minerale, aucantități variabile de triptofan. Triptofanul este un tip de aminoacid esențial, utilizat de creier pentru a produce serotonină. Mai mult decât atât, elementele nutritive prezente în aceste alimente sunt totodată eficiente în ameliorarea depresiei.

____________________________________________________

1. Alimentele bogate în triptofan

• Carne – curcan, rață
• Fructe – ananas, avocado, banane, smochine, alune, migdale, fistic, nuci de Brazilia, nuci pecan, caju, nuci de macadamia
• Produse lactate – brânză, lapte, smântână
• Cereale – năut, mugrui de pin, orez brun
• Legume – spanac, cartofi, ridichi, sfeclă, algele albastre-verzi
• Chimen dulce
• Produse din soia – tofu, tempeh, lapte de soia

___________________________________________________________________________________________

2. Alimentele bogate în acizi grași Omega-3

• Semințe de in și ulei de semințe de in
• Semințe de chia
• Nuci
• Pește gras (inclusiv sardine și macrou)

___________________________________________________________________________________________

3. Alimente bogate în glutation

• Legume – usturoi, cartofi, morcovi, sparanghel, bame, spanac, broccoli, roșii
• Fructe – nuci, mere, grepfruit, suc de fructe, avocado
Alimentele bogate în fier
• Spanac
• Carne de vită organică, varză, sfeclă, broccoli, salată verde, semințe, nuci, fructe uscate

___________________________________________________________________________________________

4. Alimente bogate în magneziu

• Ouă, lapte, verdețuri, alge marine, cacao, banane, portocale, alune, porumb, cereale integrale, brânză, lapte și pește alb
Alimentele bogate în calciu
• Carne – somon, sardine
• Lactate – brânză, iaurt, lapte degresat
• Ouă
• Cereale – soia, semințe de susan, semințe de dovleac
• Plante – anghinare, măcriș
• Fructe – smochine uscate, alune, struguri, căpșuni, avocado, kiwi
• Legume – legume cu frunze verzi, varză, fasole, mazăre

___________________________________________________________________________________________

5. Alimentele bogate în zinc

• Nuci, semințe de dovleac, germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, pătrunjel, fulgi de ovăz, stridii și gălbenuș de ou
Alimente bogate în Vitamina B3

• Brânză, carne slabă, cereale integrale, nuci, anghinare, broccoli, cartofi, ciuperci, pepene verde, suc de fructe, cartofi dulci, banane, piersici, pepene galben, avocado, bere și drojdie de bere.

__________________________________________________________________________________________

6. Alimente bogate în Vitamina B6 

• Banane, germeni de grâu, avocado, pepene verde, morcovi, varză de Bruxelles, cartofi, fasole, cereale integrale, legume cu frunze verzi, pește, carne de pui.

___________________________________________________________________________________________

7. Alimentele bogate în acid folic

• Germeni de grâu, nuci, alune, portocale, banane, căpșuni, kiwi, pepene galben, avocado, mure, legume de culoare verde închis, roșii, ardei gras verde, sparanghel ficat și morcovi.

___________________________________________________________________________________________

8. Alimente bogate în Vitamina C

• Legume – varză, conopidă, cartofi, ardei dulci
• Fructe – guava, coacăze negre, căpșuni, cireșe, fructe de pădure goji, mango
• Cacao crudă
• Verdețuri – pătrunjel, urzică, legume de culoare verde închis
• Fructe citrice – portocale, grapefruit, lămâie

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. FFFFFF INTERESANT__VA MULUMESC, SANTETI CEI MAI BUNI !!!

  2. Foarte interesant subiectul !!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.