Pătrunjelul ca Medicament – Un Miracol Care Costă 2 Lei
O legătură de pătrunjel conține mai multe vitamine, minerale și substanțe active decât ne putem închipui la prima vedere. Din acest motiv cei mai mulți dintre se rezumă doar la a-l adăuga ocazional în ciorbe pentru gust, sau la salate, pentru culoare sau decor, considerându-l un zarzavat oarecare.
Pătrunjelul – Proprietăți
___________________________________________________________________________________________
Grecii cunoșteau virtuțile terapeutice “înnăscute“ ale pătrunjelului, și îl foloseau atât ca aliment, cât și ca plantă medicinală. Cu frunzele de pătrunjel grecii antici vindecare mușcăturile veninoase, iar țăranii români foloseau acest zarzavat pentru oblojirea rănilor, întărirea gingiilor sau vindecarea bolilor de ficat sau intestin sub formă de fiertură.
Astăzi, pătrunjelul, alături de țelina, mărarul și alte rude verzi au intrat în atenția celor mai renumiți cercetători. Rezultatele studiilor sunt uimitoare: zarzavaturile pe care dăm practic 1-2 lei sunt adevărate miracole pentru sănătate, datorită conținutului mare de vitamine.
Pătrunjelul – Forme de administrare
___________________________________________________________________________________________
Pentru a beneficia de toate calitățile sale de medicament, trebuie să consumăm pătrunjelul în stare crudă, nepreparată termic. Sucul și salata sunt cele mai eficiente moduri de a ingera acest zarzavat miraculos.
> Cura cu suc de pătrunjel
Ai nevoie de o mână de frunzulițe verzi de pătrunjel, pe care trebuie să le pui la macerat într-un vas cu 4 linguri de apă. Lasă-le să se infuzeze așa 30 de minute, apoi strecoară lichidul. Sucul obținut se bea imediat. Întrucât este un leac foarte concentrat, sucul de pătrunjel trebuie diluat cu puțină apă sau suc de mere sau morcov. Se beau câte 4-6 linguri de suc de pătrunjel, de 3 ori pe zi.
> Salată de pătrunjel pentru imunitate
Pătrunjelul se toacă fin, se amestecă cu puțină ceapă tocată, un pic de zeamă de lămâie și ulei de măsline, și se servește sub formă de salată. Se poate adăuga și puțin usturoi zdrobit. Se poate face o cură de 2 săptămâni sau chiar 2 luni, pentru revigorarea, remineralizarea, vitaminizarea și întărirea corpului și sistemului imunitar.
> Vin de pătrunjel pentru inimă
Persoanele care au probleme cu inima pot prepara acasă un leac din 20 tulpini de pătrunjel cu frunze, un litru de vin, 2 linguri de oțet și 300 g de miere de albine. Pătrunjelul se toacă fin și se pune la macerat o săptămână cu alcoolul și oțetul. După această perioadă se adaugă mierea, și se mai lasă o vreme până se dizolvă bine. La urmă se strecoară și se bea câte un păhărel mic (30-50 ml) pe zi, înainte de masă.
> Pătrunjel la borcan pentru iarnă
Această rețetă face parte din categoria de alimente conservate sau murate. Se spală 400 grame de de pătrunjel, se toacă mărunt și se pune cu 3 linguri sare de murături într-un borcan, îndesându-l bine cu o lingură de lemn. Borcanul se păstrează la frigider.
Indicații terapeutice uimitoare
___________________________________________________________________________________________
• Aport de Vitamina C – se consumă câte 50 g de pătrunjel pe zi, în cure de 2-6 săptămâni
• Aport de Vitamina B12
• Aport de Vitamina K – se consumă câte 30 g de pătrunjel pe zi
• Anemie – se consumă câte 50 g de pătrunjel pe zi, în cure de 4 săptămâni cu 2 săptămâni pauză
• Pleoape sau ochi umflați – se aplică pe ochi comprese cu suc de pătrunjel, 20 de minute
• Intoxicație cu alcool, tutun – se face o cură cu câte 50 ml de suc de pătrunjel de 4 săptămâni
• Hepatită A, B, C – se face o cură cu câte 50-70 ml de suc de pătrunjel timp de 4 săptămâni, băut în 3 reprize, pe stomacul gol sau înainte de masă
• Astm – se consumă câte 30 g de salată de pătrunjel pe zi
• Cancer pulmonar – se consumă salată de pătrunjel în cure de 6 săptămâni, urmate de 14 zile de pauză
• Ateroscleroză – se consumă cu salată de pătrunjel, de 3 ori pe săptămână
• Hipertensiune – se consumă câte 30 g de pătrunjel verde pe zi
• Litiază biliară – se bea câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel, de 3 ori pe zi, cu oră jumătate înainte de masă
• Litiază renală, cistită, nefrită – se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel pe zi
• Infecții recidivante – se consumă câte 1-2 porții de salată de pătrunjel timp de 3 săptămâni
• Creșterea fertilității – se beau câte 50 ml de suc de pătrunjel pe zi
• Dismenoree – se consumă câte 2 legături de pătrunjel verde pe zi
• Simptome de menopauză – se consumă salată de pătrunjel zilnic, timp de 2 luni
• Îmbătrânire prematură – se consumă câte 20 g de pătrunjel pe zi
• Dureri articulare – se aplică o compresă cu frunze de pătrunjel strivite, învelite într-o folie de plastic, aplicate pe locul dureros timp de 1-3 ore.
• Acnee, ten seboreic – se consumă câte 50-60 g de salată de pătrunjel, în cure de câte 28 de zile
Foarte interesant .stiam ca e bun dar la atatea boli e fantasic multumesc mult pentru articolele interesante si educative pt sanatatea noastra si multumesc pt sfaturile date la problemele adresate o seara minunata.
Multumim mult
Va multumim pentru sfaturi…la cat mai multe retete pentru noi.
Multumim frumos 🙂
Multumesc! 🙂
Un articol foarte eficace–multumesc !