Cu ce putem înlocui OUL în rețete

Când vine vorba de aluaturi, maioneze, creme sau alte preparate culinare, ouăle sunt un ingredient-cheie pentru reușita acestora, datorită proprietăților lor de legare sau de creștere.

Cu greu ne putem gândi la un înlocuitor la fel de bun, mai ales pentru rețetele de post (vegetariene). Cu toate acestea, specialiștii au găsit câteva alternative bune, care merită încercate.

Pot fi folosite în rețetele de torturi, sufleuri, biscuiți, fursecuri, brioșe, clătite sau produse de panificație.

1. PRAF de COPT + ULEI

Dacă veți amestecați praf de copt cu ulei și apă veți obține un agent de creștere care funcționează foarte bine ca înlocuitor de ou. Datorită consistenței sale vâscoase, uleiul adaugă o textură umedă la rețetă, mimând textura oului.

• 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
• 1 lingură de ulei de măsline
• 2 linguri de apă

Amestecați ingredientele într-un bol mic cu un mixer sau cu telul, până se fac spumă. Cantitatea obținută poate înlocui 1 ou în rețete. Dacă aveți nevoie de mai multe „ouă”, măriți cantitățile, păstrând proporțiile pentru fiecare ingredient în parte.

Adăugați amestecul ca ingredient final, astfel încât compoziția sau aluatul să nu se „lase” înainte de a fi copt.

________________________________________________________________________________________________________

2. OȚET + BICARBONAT de SODIU

Combinația dintre oțet și bicarbonat ajută la creșterea volumului aluatului, datorită texturii spumoase pe care o produce.
Bicarbonatul de sodiu și oțetul pot fi adăugate și separat: primul cu ingredientele uscate, iar al doilea cu cele lichide, în timpul preparării aluatului.

• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
• 1 lingură de oțet alb

Amestecați ingredientele într-un bol și folosiți spuma rezultată pentru a înlocui un ou în rețetă.

________________________________________________________________________________________________________

3. GELATINĂ

Această alternativă nu este pentru preparatele de post, întrucât gelatina este de origine animală. Poate fi folosită ca înlocuitor pentru ou pentru cazurile în care nu aveți nici un ou în casă.

Pentru preparatele vegetariene, se poate utiliza o gelatină vegetală, cum este agar (obținută din alge marine). Se găsește la magazinele naturiste și se folosește conform instrucțiunilor de pe pachet.

Gelatina este o formă de proteină care ajută un aluat mixat (bătut) să-și păstreze o formă aerată. Poate fi folosită în rețetele de bezele sau altele asemenea.

• 1 lingură de gelatină (fără arome)
• 3 linguri de apă

Puneți apa într-un bol. Adăugați gelatina și amestecați până la dizolvarea completă. După ce este preparată, gelatina capătă consistența sosului de mere.

Se adaugă la final. Compoziția în care se pune trebuie să fie caldă, la fel ca gelatina (nu fierbinte), pentru a preveni formarea de cocoloașe. Acest amestec poate înlocui un ou în rețete.

________________________________________________________________________________________________________

4. IAURT

Nici acest substituent nu este în mod necesar recomandat în rețetele vegetariene. Iaurtul este unul din cei mai vechi agenți de creștere folosiți la prepararea aluatului de pâine sau alte produse de panificație.

Mimează proprietățile de legare a ouălor, datorită proteinelor conținute. Funcționează în mod asemănător drojdiei, eliberând dioxid de carbon pentru a ajuta la creșterea aluaturilor.

Folosiți iaurt simplu, pentru rezultate bune, kefir sau lapte bătut. În orice caz, acesta va da aluatului final un gust aparte, de aceea este indicat să-l folosiți doar în compoziții care se potrivesc cu aroma lui.

________________________________________________________________________________________________________

5. FĂINĂ de SOIA

Făina de soia se leagă bine cu lichidele din rețetă și este o opțiune vegetariană pentru înlocuirea ouălor.

• 1 lingură de făină de soia
(sau amidon)
• 2 linguri de apă

Amestecați ingredientele într-un bol și folosiți compoziția obținută pentru a înlocui un ou în rețetă.

________________________________________________________________________________________________________

6. SEMINȚE de IN

Semințele de in sunt unul din cele mai populare înlocuitoare pentru ou în rețetele de post. Au o aromă subtilă de nucă și pot fi folosite la aluaturile pentru clătite, produse coapte în cuptor, creme, budinci și înghețate.

• 1 lingură de semințe de in măcinate
(sau semințe de chia măcinate)
• 3 linguri de apă

Mixați semințele de in prin râșnița de cafea și amestecați-le cu apă într-un bol. Așteptați câteva minute să se îngroașe, și folosiți gelul obținut în rețetă, pentru a înlocui un ou.

________________________________________________________________________________________________________

7. PIURE de FRUCTE + BICARBONAT de sodiu

Acest înlocuitor de ou poate fi utilizat pentru brioșe, pâine, torturi, prăjituri sau clătite. Asigurați-vă că aroma fructelor se potrivește cu celelalte ingrediente.

Dacă piureul de fructe este foarte dulce, poate fi nevoie de asemenea să ajustați cantitatea de zahăr folosită în rețetă.

• ¼ cană de piure de mere (fructe fierte și pasate) sau banane crude pasate
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu

Amestecați cele două ingrediente și folosiți pasta pentru a înlocui un ou în rețetă.

________________________________________________________________________________________________________

7. PIURE de CARTOFI

Cartofii fierți sau piureul rămas de pe o zi pe alta poate fi folosit pentru prepararea de mâncăruri care necesită ou. Funcționează în mod similar piureurilor de fructe.

• ¼ cană de piure de cartofi

Adăugați pur și simplu piureul în rețetă.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă. Fab How, How to replace eggs in your recipes: https://www.fabhow.com/how-to-replace-eggs-in-your-recipes.html

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *