„Starea de SPIRIT negativă blochează DIGESTIA, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie” – dr. Mencinicopschi

Dispoziția sau starea noastră afectivă își pune amprenta pe tot ceea ce facem în viață. Tipul de energie pe care îl emitem are puterea de a influența rezultatele tuturor acțiunilor noastre, fie cele legate de serviciu, de relațiile sociale sau familiale.

Este bine știu că starea de spirit poate avea urmări benefice sau negative inclusiv asupra sănătății noastre. Acest lucru este valabil chiar și în ceea ce privește simplul ritual de servire a mesei.

Oricât de sănătoase ar fi alimentele pe care le consumăm, o stare de spirit marcată de gânduri sau emoții negative poate produce un blocaj la nivelul digestiei.

Profesorul doctor Mencinicopschi spune că masa trebuie servită într-o atmosferă cât mai plăcută și liniștită.

„Ambianța în care luăm masa trebuie să fie chiar sărbătorească, armonioasă, caldă și calmă”.

Oricât de minimalistă ar fi masa servită, dacă mâncăm în liniște și cu mulțumire, nu putem avea decât beneficii în urma ei.

Recomandă de asemenea evitarea pe cât posibil a restaurantelor zgomotoase, cu muzică tare, care creează un mediu agresiv, ostil pentru servirea mesei. În urma unei astfel de experiențe nu putem avea nici un câștig nutrițional, și desigur nici emoțional.

Inclusiv persoanele cu care luăm masa trebuie „selectate” în cazul în care avem această posibilitate. Profesorul se referă îndeosebi la evitarea companiei persoanelor care comentează negativ la adresa altora.

Unul din cele mai importante aspecte pe care cei mai mulți dintre noi nu le luăm în considerare – fie din cauza unei educații precare în acest sens, fie din cauza grabei – este rugăciunea la vremea mesei.

Înainte de a ne așeza la masă, se cuvine să rostim o rugăciune de mulțumire și de binecuvântare a bucatelor. Mâncarea trebuie consumată cu recunoștință, căci ea este un dar de la Dumnezeu.

Pentru ca mâncarea să aibă gust, să fie sățioasă și benefică trupului și sufletului, ea trebuie pregătită cu dragoste și rugăciune.

„Gătiți cu dragoste, mâncați cu dragoste, căci aceasta va deveni cel mai prețios ingredient al mâncării, care ne va hrăni atât corpul, cât și spiritul, menținându-ne sănătatea și întârzii bătrânețea”.

_________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să Gătești – Carte de bucate sănătoase, Editura Coreus Publishing, București, 2012, p. 6

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.