Clicky

Ceapă verde murată (rețetă + beneficii)

Dacă v-ați pricopsit cu o mulțime de ceapă verde și nu știți ce să faceți cu ea, puteți încerca această rețetă foarte simplă, dar de mare efect.

Ceapa verde este foarte bogată în vitamina K, vitamina C, vitamina A și fier. Conține și alte minerale și oligoelemente importante: calciu, zinc, fosfor, magneziu și cupru.

Ceapă Verde

Spre deosebire de ceapa uscată, ceapa verde (îndeosebi frunzele) sunt mult mai bogate în antioxidanți (carotenoide, zeaxantină, luteină) și fibre.

Asemenea prazului, ceapa vede conține compuși sulfurici (dialil disulfid, dialil trisulfid și alil propil disulfid). Prin tăiere sau zdrobire, aceștia se transformă în alicină, un compus cu efecte terapeutice remarcabile.

Studiile au arătat că alicina reduce producția de colesterol, rigiditatea vaselor de sânge și implicit tensiunea arterială. Previne formarea cheagurilor de sânge și scade riscul bolii arteriale coronariene, bolilor vasculare periferice și riscul unui accident vasculare cerebral.

Totodată, alicina a demonstrat proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

_____________________________________________________________________________________________________

Ceapă verde murată – rețetă

Ingrediente

• 20-30 fire de ceapă verde
• 700 ml de apă

• 350 ml de oțet alb distilat
• 1 ½ linguriță de sare
• ½ linguriță de boabe de piper
• ½ linguriță de boabe de muștar
• ½ -1 linguriță de mărar verde sau uscat
• 1 crenguță de leuștean verde (opțional)

Preparare

Puneți apa la încălzit într-o cratiță, împreună cu oțetul și sarea, la foc mediu. Înfierbântați amestecul până când granulele de sare se dizolvă complet.

Între timp, tăiați cepele de la punctul în care încep să se bifurce frunzele verzi. Păstrați cozile verzi pentru a fi consumate ca atare sau în salate.

Puneți boabele de piper și de muștar, frunzele de mărar și leușteanul într-un borcan de sticlă de 900 de grame. Îndesați bine cepele și turnați peste ele saramura (ușor răcorită, dar totuși caldă), lăsând un spațiu de circa 2-3 cm. deasupra.

Puneți capacul, și după ce s-a răcit de tot, păstrați borcanul în frigider.

Lăsați cepele la macerat 2 săptămâni, în frigider. Pot fi păstrate în frigider până la o lună.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. The Easy Homestead, PICKLED GREEN ONIONS RECIPE: http://www.theeasyhomestead.com/pickled-green-onions/

2. Nutrition and You, Scallions nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/scallions.html

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *