NĂSTURELUL – o verdeață de primăvară bogată în FIER, MAGNEZIU, CALCIU și VITAMINA C, care ajută la vindecarea multor boli

Năsturelul (Nasturtium officinale) face parte din categoria plantelor verzi care sunt folosite la salatele de primăvară sau în curele de detoxifiere a organismului.

Mai este cunoscut sub numele de creson, hreniță (datorită gustului asemănător hreanului), frunza voinicului sau brâncuța de apă (datorită faptului că crește pe lângă izvoare și pârâie.

Năsturel (Nasturtium officinale)

Năsturelul este rudă apropiată cu varza, broccoli și conopida. „Moștenește” așadar multe din proprietățile terapeutice ale legumelor crucifere: antioxidante, detoxifiante, anticancerigene.

Profesorul Ovidiu Bojor ne dezvăluie că năsturelul este o plantă biblică. Evreii o foloseau la masa de Paște, și este posibil ca și Mântuitorul să o fi consumat.

Are efecte remineralizante de excepție. Conține calciu, magneziu și fier în cantități mari, fosfor, iod, cupru, zinc și sulf. Are de asemenea un conținut bogat în vitamina C (140 mg%), vitaminele A, B1, B2, B3 și E.

______________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

– astenie
– anemie
– anorexie
– indigestie, constipație
– afecțiuni renale
– dischinezie biliară
– scorbut
– rahitism
– convalescență
– bronșită
– tuberculoză
– pietre la bilă
– paraziți, viermi intestinali
– diabet
– eczeme
– reumatism
– cancer

Această plantă are și întrebuințări externe:

căderea părului, alopecie (frecția scalpului cu suc proaspăt)
plăgi care se vindecă greu (comprese cu frunze verzi zdrobite)
ulcerații cutanate
erupții pe piele
paradontoză, gingivite (clătirea gurii cu suc sau infuzie)

Creson/Năsturel

Cum se consumă năsturelul

Se consumă frunzele de năsturel, recoltate înainte ca planta să înflorească. Acestea se culeg din locuri curate, nepoluate.

Se spală bine cu apă rece, apoi se folosesc la salate. Se rup bucăți sau se taie mărunt. Se pot amesteca și cu alte verdețuri de sezon: păpădie, leurdă, urzică, spanac, salată verde. Năsturelul ajută la digerarea grăsimilor.

Năsturelul poate fi consumat și sub formă de suc, pentru o acțiune terapeutică mai puternică și efecte mai rapide. Se beau câte 60-150 ml de suc pe zi, diluat cu apă. 

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Năsturelul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, p. 109

2. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Cresonul, Vindecare și Purificare prin Alimentație și Post, p. 205-205

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.