Clicky

MĂCRIȘUL curăță și întărește ORGANISMELE slăbite la ieșirea din iarnă

Măcrișul (Rumex acetosa) este rudă apropiată cu ștevia. Ambele plante apar exact atunci când organismul nostru are nevoie de hrană vie, la ieșirea din iarnă.

Verdețurile au efecte diuretice-depurative, remineralizante și vitaminizate remarcabile și de aceea se cuvine să le acordăm un loc central în cura de detoxifiere de primăvară.

Măcriș (Rumex acetosa)

Măcrișul, leurda, spanacul, ștevia, salata verde, asmățuiul, loboda curăță și tonifică organismul. Măcrișul ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în urma dietei de iarnă, bogată în grăsimi și proteine animale și săracă în legume și zarzavaturi.

100 g de măcriș conțin:

• vitamina A (133% din DZR)
• vitamina C (80% din DZR)
• fier (30% din DZR)
• magneziu (26% din DZR)
• mangan (21% din DZR)
• cupru (14% din DZR)
• și doar 22 de calorii

Cantitatea mare de vitamina C din măcriș face această plantă importantă în lupta contra radicalilor liberi și a agenților infecțioșiAsemenea vitaminei C, vitamina A este un antioxidant puternic, necesar pentru menținerea sănătății pielii, a mucoaselor și a vederiiAlimentele bogate în vitamina A protejează organismul de unele tipuri de cancer.

Frunzele proaspete de măcriș conțin și alți antioxidanți puternici, precum kaempferol, miricetină și quercetină. Acești compuși acționează sinergic împotriva radicalilor liberi care deteriorează celulele, accelerează procesul de îmbătrânire și duc la instalarea bolilor cronice.

___________________________________________________________________________________________________

Măcrișul – indicații terapeutice

– avitaminoze
– scorbut
– demineralizare
– lipsă de fier, anemie (prevenire)
– nivel scăzut de energie
– imunitate scăzută
– cataractă, degenerescență maculară (prevenire)
– digestie dificilă
– constipație, diaree, balonare, crampe stomacale
– intoxicație cu mercur sau arsenic
– colesterol mărit
– ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral, boli coronariene (prevenire)
– tensiune arterială crescută
– paralizie
– pareza nervilor periferici
– răni, ulcerații bucale, eczeme
– cancer (prevenire)

___________________________________________________________________________________________________

Cum se consumă măcrișul

Măcrișul se poate adăuga în salate de verdețuri, legume sau rădăcinoase, la sadviciuri, la supe, ciorbe sau piureuri.

Sau se poate prepara sub formă de infuzie cu efecte diuretice și depurative. Se folosesc 20-30 g de frunze la 1 litru de apă. Măcrișul face mâncărurile mai ușor de digerat.

___________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Persoanele care suferă de litiază renală (cu oxalați) și colici nefritice nu trebuie să consume măcriș, spanac sau alte verdețuri bogate în oxalați.

Măcrișul și ștevia sunt de asemenea contraindicate celor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcer sau sensibilitate gastrică, boli pulmonare grave, astm, gută, artrită. Nu trebuie consumat în cantități mari, deoarece poate deveni toxic.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Sorrel nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/sorrel.html

2. Organic Facts, 9 Surprising Benefits Of Sorrel: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/sorrel.html

3. Live Strong, The Herbal Benefits of Sorrel: http://www.livestrong.com/article/479983-the-herbal-benefits-of-sorrel/

4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Măcriș, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, pp. 108-109

5. Măcrișul, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, p. 207

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *