Găluște cu MAC – rețetă de post

Dacă vă plac găluștele cu prune, cu siguranță veți încerca și această rețetă.  Spre deosebire de găluștele tradiționale, găluștele chinezești sau asiatice se prepară dintr-un aluat mult mai fin, făcut cu făină de orez, și se umplu cu semințe. Au o textură gumoasă și sunt foarte sățioase.

Se prepară destul de rapid și sunt un desert binevenit într-o zi de post. Dacă nu le faceți într-o zi de post, folosiți unt în loc de gem.

Găluște cu Susan

Găluște cu Susan

Găluște chinezești – rețetă

Ingrediente aluat

• 500 g de făină de orez
• 1 cană de apă călduță

Ingrediente umplutură

• 150 g de semințe de mac sau susan negru
• 100 g de zahăr brut
• 50 g de gem 

Preparare

Pentru a prepara umplutura, rumeniți întâi semințele de susan în cuptor sau într-o tigaie anti-aderentă, apoi măcinați-le fin prin râșnița electrică de cafea. Transferați pulberea obținută într-un bol, și adăugați zahărul și untul. Amestecați până când obțineți o pastă omogenă.

Aluatul se prepară foarte ușor. Puneți făina de orez într-un bol mare. Turnați apa caldă câte puțin, până se incorporează făina. Frământați apoi câteva minute. Trebuie să obțineți un aluat elastic, ca o plastilină. Modelați-l într-un sul pentru a-l tăia mai ușor bucățele mici și egale.

Luați câte o bucățică de aluat, și modelați-l într-o bilă/sferă/mingiuță, de mărimea unei nuci. Apăsați cu degetul în centrul bilei, pentru a face o gropiță în mijloc. Introduceți acolo puțină umplutură, apoi închideți bila și modelați-o din nou între palme, ușor, pentru a-i da din nou o formă rotundă.

Dacă vă este mai ușor, modelați și umplutura în biluțe mici. Astfel le veți incorpora mai ușor în centrul bilelor de aluat.

O altă variantă ar fi să modelați din start aluatul sub forma unor coșulețe sau bărcuțe cu fundul mai gros, și să introduceți în gaura din mijloc umplutura. La final, închideți bila și modelați-o cât mai rotund.

Puneți o oală pe foc cu apă pe trei sferturi. Când clocotește, adăugați găluștele umplute (apa trebuie să fie deasupra lor cu 3-4 degete), și lăsați-le să fiarbă până se ridică la suprafață, apoi încă 1-2 minute. Sunt gata când devin translucide.

Se scot cu o spumieră într-un bol. Se pot consuma cu tot cu zeamă.

Variante de servire:

– după ce s-au scurs puțin de apă, tăvăliți găluștele prin susan, mac, nucă măcinată sau alte semințe, întregi sau măcinate
– serviți-le cu gem/sos/sirop de căpșuni, vișine, caise etc
– preparați un sirop din rădăcină de ghimbir și zahăr brut și să le lăsați la înmuiat în siropul cald câteva minute. Vor fi mult mai aromate

Dacă doriți ca umplutura să fie mai moale, folosiți mai mult gem. În compoziție puteți adăuga și nucă măcinată sau fructe: stafide, merișoare, prune, caise uscate sau proaspete etc. Sau le puteți umple cu vișine din vișinată sau compot, cireșe, etc.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]