Tartă de sezon, cu CAISE și IAURT – răcoritoare, parfumată
Prăjiturile cu fructe de vară sunt foarte răcoritoare și savuroase. Tarta cu caise sau piersici este absolut delicioasă. Iese foarte bună și fără zahăr deloc, sau cu mai puțin zahăr decât o cere rețeta tradițională. Cu cât mai puțin zahăr folosiți, cu atât mai mult se va simți gustul acrișoraromat al caiselor.
Am ales două variante de rețete.
Tartă cu caise cu iaurt – rețetă
Ingrediente
• 500 g de caise
• 6 linguri de iaurt
• 6 ouă + 2-3 albușuri
• 8 linguri de ulei
• 300 g de făină
• 100 g de zahăr
• 1 pliculeț de praf de copt
• esență de vanilie
Preparare
Spargeți ouăle într-un bol și adăugați zahărul. Dacă vreți ca tarta să iasă mai dulce, folosiți 200 g de zahăr. Amestecați cu mixerul, apoi turnați ușor uleiul, ca la maioneză, până se incorporează toată cantitatea. La final, adăugați iaurtul și făina cu praful de copt. Puneți și esența de vanilie. Amestecați ușor, cu o lingură de lemn.
Pregătiți tava. Puneți un pic de ulei și tapetați-o cu hârtie de copt. Turnați compoziția tartei în tavă, și nivelați. Așezați caisele tăiate felii sau sferturi, pe toată suprafața blatului. Bateți cele 2-3 albușuri spumă tare cu puțin zahăr, și adăugați spuma obținută peste caisele din tavă.
Introduceți tava în cuptorul încins, pentru 40-50 de minute. Lăsați tarta să se coacă la foc potrivit. Faceți testul cu scobitoarea, și scoateți-o când e gata.
Tartă de caise cu unt – rețetă
Tarta cu unt iese mai puțin pufoasă decât cea cu iaurt. Este mai umedă la interior și mai densă.
Ingrediente
• 500 g de caise
• 5 ouă
• 200 g de unt
• 100-200 g de zahăr
• 200 g de făină
• 2 lingurițe de praf de copt
• esență de vanilie
Preparare
Frecați untul (la temperatura camerei) cu zahărul într-un bol încăpător, până se omogenizează. Adăugați și gălbenușurile (separat în prealabil) și amestecați bine. Combinați făina cu praful de copt și incorporați-o în amestec amestec. Cu o lingură de lemn, amestecați totul ușor.
Într-un vas separat, bateți albușurile spumă, până se fac tari și nu mai curg. Adăugați spuma de albușuri în bolul cu celelalte ingrediente, și omogenizați ușor, cu mișcări de sus în jos, până când aceasta se incorporează complet.
Îmbrăcați o tavă dreptunghiulară, pătrată sau rotundă cu hârtie de copt. Turnați trei sferturi din compoziția blatului în tavă, apoi așezați bucățile de caise, tăiate felii pe toată suprafața. Turnați deasupra și restul blatului și nivelați.
Dați tava la cuptorul bine încins, și lăsați tarta să se coacă la foc medic cel puțin 40 de minute.
Tăiați și porționați tarta după ce s-a răcorit bine.
Super buna!!
Delicioasă.