Dulceață de… MĂSLINE – o rețetă surprinzător de bună

Cu un echilibru perfect între dulce și sărat, dulceața de măsline are un gust bogat, care întrece orice așteptare, și un parfum de miere și lămâie foarte plăcut.

Dulceață de Măsline Rețetă

Dulceață de Măsline Rețetă

Dulceață de măsline – rețetă

Ingrediente

• 300 g de măsline Kalamata
• 150 g de măsline negre (sau verzi)
• 270 g de zahăr
• 325 ml de apă
• 1-2 lămâi
• 1 măr mare
• 80 ml de miere

Preparare

Scurgeți măslinele de ulei și scoateți sâmburii. Pentru a elimina excesul de sare, puneți măslinele într-o cratiță, și acoperiți-le cu apă rece. Lăsați-le să fiarbă la foc mediu câteva minute, apoi scurgeți complet apa. Faceți acest lucru de încă 2-3 ori, pentru a elimina cât mai mult din gustul sărat.

Scurgeți măslinele într-un vas, și tocați-le mărunt. Clătiți oala, și adăugați în ea zahărul și 325 ml de apă, și amestecați.

Spălați lămâile cu oțet de mere, apoi tăiați coaja în fâșii și adăugați-le în amestecul de zahăr și apă de mai sus (sau puteți rade coaja). Tăiați lămâile foarte subțire, și adăugați-le în oală. Puneți acest amestec pe foc (mediu), și lăsați să fiarbă 8-10 minute, sau până când lichidul scade la 237 ml.

Turnați lichidul rezultat printr-un tifon sau printr-o strecurătoare într-un bol, presând bucățile solide de lămâie cu degetele, pentru a extrage tot sucul din ele.

Puneți acest lichid din nou în oala spălată, adăugați și mărul (curățat de coajă și tăiat cubulețe), măslinele și mierea de albine. Lăsați amestecul să fiarbă circa 10-15 minute, amestecând ocazional, până când bucățile de mere se înmoaie și compoziția se îngroașă.

Luați oala de pe foc, și lăsați să se răcorească. Pasați amestecul cu ajutorul unui blender sau robot, până când obțineți o pastă fină, omogenă. Dacă dulceața vi se pare prea lichidă și curge, puneți-o din nou la fiert, până mai scade și se mai îngroașă. Rețineți însă că se va mai îngroșa după ce se răcește.

Transferați dulceața de măsline în borcane de sticlă cu capac și păstrați-le la loc răcoros (frigider, debara, cămară etc). Dacă doriți să reziste mai mult timp, sterilizați câteva borcane.

Dulceața de măsline poate fi servită pe pâine, pe biscuiți din ovăz, cu brânză, sau în sandviciuri.

La rețetă se mai pot adăuga unele arome, precum ghimbir (30 g de ghimbir confiat, tocat mărunt), vanilie (câteva picături de esență sau semințe de la o păstaie de vanilie) sau puțin piper.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.